Radijska oddaja že več kot pet desetletij predstavlja ljudsko kulturo slovenskega etničnega ozemlja. Poslušalce povezuje z živim izročilom ter duhovno kulturo Slovencev nekoč in danes. Opazuje, prepoznava in predstavlja tista kulturna dogajanja, ki izražajo slovensko glasbenonarodopisno dediščino, terenski posnetki pa bogatijo arhiv slovenske ljudske glasbe in prispevajo k trajnemu ohranjanju samobitnega izročila. Avtorica in urednica oddaje je mag. Simona Moličnik.

Moja družina je bila ena od redkih med Slovenci v Argentini, kjer smo tango poslušali doma.

Rok Fink je argentinski Slovenec. Živi v središču Buenos Airesa, občasno pa počitnice preživi tudi v Sloveniji. Sicer ekonomist in psihološki svetovalec opravlja poklic taksista in velik del svojega časa posveti glasbi: petju tanga in slovenski glasbi v Argentini. Poznavalci trdijo, da se njegovo ime pojavlja v vseh člankih, ki pišejo o slovenski glasbi v Argentini.

Pogovor z njim je tekel v eni od ljubljanskih kavarn, kamor se je Rok pripeljal s kolesom. Ena sama toplina žari iz njegovih temnih oči in mehko padajočih las, zadaj spetih v čop. S prijaznim, toplim nasmehom pod brki je srkal kratek, črni espreso in govoril; zelo lepo je govoril – po slovensko.

Pogovarjali smo se predvsem o slovenski glasbi v Argentini in oddajo pospremili s posnetki iz arhiva Roka Finka in iz arhiva Radia Slovenija.

Folklorna argentinska glasba je še kar všeč Slovencem tam, tango pa ne. Zmeraj so ga zaničevali. Moja družina je bila ena od redkih med Slovenci v Argentini, v kateri smo tango poslušali doma.

Rok Fink

 

Simona Moličnik