V posebnem tematskem jutru na Prvem smo obeležili 300 dopolnjenih epizod oddaje Možgani na dlani, ki je že zakorakala v svojo sedmo sezono. V radijski eter je premierno zazvenela 1. oktobra leta 2015, ko smo se z oftalmologom, prof. dr. Markom Hawlino odpravili v svet fosfenov. V Možganih na dlani vsak teden domači in tuji strokovnjaki na poljuden način bližajo vsa ta nova odkritja in pojasnjujejo delovanje možganov. Še vedno pa velja, da izzivov zanje na vseh področjih ne manjka. Na jutranjo kavo z možgani so prišli psihiatrinja Breda Jelen Sobočan, izr.prof. dr. Leja Dolenc Grošelj, doc. dr. Blaž Koritnik, prof. dr. Maja Bresjanac in prof. dr. Zvezdan Pirtošek.

V posebni praznični izvedbi četrtkovega jutra smo o možganih klepetali s tistimi, ki jih odlično poznajo

V posebnem tematskem jutru na Prvem smo zaznamovali 300 dopolnjenih epizod oddaje Možgani na dlani, ki je že zakorakala v svojo sedmo sezono. V radijskem etru je premierno zazvenela 1. oktobra leta 2015, ko smo se z oftalmologom, prof. dr. Markom Hawlino odpravili v svet fosfenov. V Možganih na dlani vsak teden domači in tuji strokovnjaki na poljuden način bližajo vsa ta nova odkritja in pojasnjujejo delovanje možganov. Še vedno pa velja, da izzivov zanje na vseh področjih ne manjka. Jutranjo "kavo z možgani" smo spili s tistimi, ki znajo o njih veliko povedati.

Psihiatrinja in psihoterapevtka Breda Jelen Sobočan, izr. prof. dr. Leja Dolenc Grošelj, specialistka nevrologije in klinična nevrofiziologinja, evropska strokovnjakinja za medicino spanja, nevrolog doc. dr. Blaž Koritnik, predstojnik Kliničnega inštituta za klinično nevrofiziologijo UKC Ljubljana, prof. dr. Maja Bresjanac, vodja Laboratorija za regeneracijo in plastičnost živčevja na Inštitutu za patološko fiziologijo, ter predsednica Slovenskega društva za nevroznanost Sinapsa, ki je bila gostja Svetovalnega servisa, ter nevrolog prof. dr. Zvezdan Pirtošek, predstojnik Katedre za nevrologijo ljubljanske medicinske fakultete.

Prvi, ki je sodeloval v oddaji Možgani na dlani pa je bil oftalmolog, prof. dr. Marko Hawlina, ki nas je 1. oktobra leta 2015 odpeljal v svet fosfenov. To je tista igra svetlobe, ki se zgodi- ko zapremo oči. In kot smo se naučili, se pojavljajo v več oblikah, na nek način pa gre za »pravo malo igro med mrežnico in možgani«.  Avtorica oddaje,  z radijskim mikrofonom smo ga ob okrogli obletnici oddaje ponovno obiskali na Očesni kliniki v Ljubljani.

Nekaj slikovnih utrinkov prazničnega jutra. Foto: Darja Pograjc.

 

 

 

 

Mojca Delač