Naše poti – Amare droma je prvo nacionalno stičišče vseh Romov, ki živijo v Sloveniji. V enourni oddaji govorimo in plešemo po romsko, spoznavamo romsko kulturno in politično življenje ter stališča do aktualnega dogajanja, predstavljamo uspešne posameznike, pogosto pa se tudi odpravimo po Evropi in svetu ter tako povezujemo ljudi in dogodke z romskimi koreninami. Vsak ponedeljek ob 21.05 na Prvem.

Končal se je pilotni program Heroines - Junakinje, v sklopu katerega so udeleženke premagovale osebne izzive in spregovorile o ovirah življenja.

Projekt Heroines – Junakinje temelji na opolnomočenju žensk skozi terapevtsko pisanje. Udeležili smo se srečanja na katerem so predstavili rezultate in umetniško razstavo, ki je nastala v okviru Erasmusovega projekta. V programu sledijo ciljem vključevanja uporabnikov v socialno okolje in posledično preprečevanja izključenosti, ohranjanja in širitve socialne mreže, ohranjanja in krepitve delovnih sposobnosti ter preventivnega ozaveščanja o zdravju. V okviru projekta so izvedli 32 srečanj, oziroma delavnic, v njem pa sodelovalo 10 udeleženk, od tega 8 Rominj. V času 8 mesečnega pilotnega preizkusa programa usposabljanja za krepitev moči s pomočjo terapije pisanja so udeleženke spoznavale številne ženske vzornice, javne osebnosti, ki so v svojem življenju premagale že marsikatero težko oviro.¸

»Najbolj mi je bilo pri srcu spoznavanje ostalih udeleženk, ko spoznaš, da nisi edina, ki je v življenju doživela že marsikaj. Všeč so mi bile tudi aktivnosti, ki smo jih izvajalec, od vseh pa sem najbolj uživala na dan, ko smo se fotografirale v parku in nastale so res zelo lepe fotografije z močnim sporočilom«, je izpostavila ena od udeleženk, Marija Baranja.

Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti večdimenzionalno pristopajo k obravnavi romske tematike in si prizadevajo nasloviti izzive, ki sodijo v pristojno delovno področje, s katerimi se pripadnice in pripadniki romske skupnosti, kot ena najranljivejših družbenih skupin, pogosto soočajo. S tem namenom je ministrstvo v letu 2017 objavilo javni razpis za vzpostavitev večnamenskih romskih centrov in sled tega sklenilo pogodbe s sedmimi izbranimi izvajalci. V mesecu septembru se vrata večine centrov zapirajo, med drugim tudi v Krškem, kjer je center v zadnjih štirih letih uporabnikom v naselju, poleg različnih aktivnosti, podpore in vir informacij, nudil predvsem varen prostor. Preverili smo še kako štiriletno delovanje večnamenskega romskega centra ocenjujejo v Mariboru.

Pismenost je temeljni kazalnik kako uspešna in napredna je družba posameznika, v kateri živi, so me drugim izpostavili na multiplikativnem dogodku v Lendavi minuli teden. Izzive pismenosti romske skupnosti bodo različne organizacije iz Slovenije, Hrvaške in Makedonije naslovile v sklopu projekta NEC 4 US. Med izvajalci in partnerji so tudi romske organizacije, vodilni partner pa je center za izobraževanje odraslih iz Čakovca. Izobraževanje bo na področju Slovenije izvajala lendavska ljudska univerza.

Sandi Horvat