Danes bodo v Ljubljani postavili sedem novih spotikavcev, tlakovcev spomina, s katerimi se poklonijo žrtvam holokavsta. Štiri izmed spotikavcev bodo postavili na Korytkovi 22 štirim članom družine Silberstein Savić, ki je v Ljubljano prišla iz Hrvaške. Artur Silberstein in Pavla Silberstein sta imela sinova Stevana in Djura Savića, Cirila Štuber pa se je pogovarjala s hčerko Stevana Savića, ki prihaja iz Brežic.

Štirje od sedem spotikavcev, ki so jih danes postavili v Ljubljani, so v spomin družine Silberstein Savić

Danes so v Ljubljani postavili sedem novih spotikavcev, tlakovcev spomina, s katerimi se poklonimo žrtvam holokavsta. Štiri izmed spotikavcev bodo postavili na Korytkovi 22 štirim članom družine Silberstein Savić, ki je v Ljubljano prišla iz Hrvaške. Artur Silberstein in Pavla Silberstein sta imela sinova Stevana in Djura Savića, Cirila Štuber pa se je pogovarjala s hčerko Stevana Savića, ki prihaja iz Sevnice.

 

Estera Savić Bizjak je  odprla razstavo o življenju družine Silberstein na Hrvaškem in v Sloveniji ter o njihovem trpljenju v koncentracijskih taboriščih, ki jo je v sodelovanju s Posavskim muzejem Brežice in Sinagogo Maribor pripravil Boris Hajdinjak. Na Korytkovi 22, kjer je družina Silberstein živela v Ljubljani, pa je prisostvovala tudi postavitvi štirih spotikavcev, tlakovcev spomina, s katerimi so se poklonili žrtvam holokavsta iz družine Silberstein Savić.

Zatiranje se je začelo že v 30-tih letih, ko si plinskih celic nihče ni mogel niti zamisliti. Več kot 10 let je minilo od takrat, ko so fantje spremenili priimke, da jih ne bi obravnavali kot jude, in pozneje še veroizpoved, pa do takrat, ko so jih leta 1941 deportirali v prvo koncentracijsko taborišče.

 

Cirila Štuber