Slovenska zemlja v pesmi in besedi

Vojaške ljudske pesmi

Od Verone do Peškere tam ravnó poljé stoji, tam so pa sovražne trume, da jih komaj zemlja drži.

Polkova muzika
I. jugoslovanski polk "Matije Gubca" v Tomsku. V: album I, vojaško obdobje.
foto: Jože Kozak / SEM

Vse od korenin človeškega spomina je v našem svetu prisotna tista temna plat, ki prinaša žalost, tragedije, jok in smrt. Vojskovanje ni nekaj, kar bi si človeška vrsta lahko štela v čast, a vendar je tukaj. Prisotno v vsakdan, ki je poln glasov o vojni, streljanju, napadih.

V takih okoliščinah so nastajale tudi pesmi, ki so sčasoma postale naš kolektivni kulturni spomin in nas spominja na različne dogodke, ki smo jih kot družba doživeli.

Če boste iskali gradivo o vojaških pesmih, boste zadovoljni ugotovili, da je bilo na to temo izdanih že kar nekaj publikacij. Posvetila se jim je Zmaga Kumer, dr. Marjetka Golež Kaučič, dr. Marija Klobčar in drugi. Glasbenonarodopisni inštitut ZRC SAZU je v letu 2007 izdal zvočni album Regiment po cesti grena katerem so zbrane slovenske ljudske vojaške pesmi iz arhiva inštituta.

V tokratni oddaji se bomo sprehodili vse od viteških časov Pegama in Lambergarja do partizanskih pesmi.

Pojejo nam: pevke Akademske folklorne skupine France Marolt, Bogdana Herman, družinski trio Volk Folk, skupina Petzapet, bratje Korpar iz Osluševcev, Kranjski furmani, Marija Jež, Frajhajmska godba, skupina pevcev in pevk iz Ostrožnega pri CeljuRudolf Knez in skupina moških, Janez Dovč in Sounds of Slovenia, pevci in pevke s Kozjega Vrha pri Dravogradu, Hrušiški fanti in Podpeški oktet. 

Svoje misli in spomine bosta z nami delili tudi dr. Marjetka Golež Kaučič in Ančka Lazarjeva, Vintarjeva iz Zagorice pri Dobrepolju.

 

Polkova muzika - A. Nefat. Skupinska fotografija vojaške godbe. V: album I, vojaško obdobje.

foto: Jože Kozak / SEM