Aktualna tema

Od glasov iz davnine do pogleda v prihodnost

Spremljamo dogajanje na festivalu zborovske glasbe Europa Cantat

Zvezdana Novaković na EC
Zvezdana Novaković s skupino na koncertu ob slavnostnem odprtju festivala Europa Cantat
foto: Europa Cantat / Rok Majhenič, Janez Eržen, Tomaž Črnej, Tamara Domjanič

Ta teden se v Ljubljani odvija mednarodni zborovski festival Europa Cantat, ki ob koncertih prinaša tudi druge vsebine, povezane s skupinskim petjem. Med njimi najdemo raziskovalne ateljeje, enega od njih je vodila Zvezdana Novaković, vsestranska umetnica, jazzovska pevka, glasbena pedagoginja z magisterijema iz ljudskega petja slovanskih in balkanskih kultur ter kompozicije. Predstavila je posebno tehniko odprtega petja:

»Gre za ljudsko, avtentično petje, ki je zelo blizu telesu … in smo ga pozabili, pustili smo ga, ko smo šli v majhne sobice, v stanovanja, v bloke; pustili smo ga, ko smo postali kultivirani; pustili smo ga, ko smo nehali komunicirati, nehali skupaj peti kot neke skupnosti – pustili smo ga tam, kjer smo morali začeti tiho peti. Nismo več glasni. Včasih je bil glas orodje, da smo sploh komunicirali tudi na daljše proge, danes pač to naredi telefon.«

Dogajanje na festivalu Europa Cantat bomo za vas povzeli še jutri, na naši spletni strani pa lahko najdete tudi druge sorodne vsebine: