V Lokalni čas se nam je oglasil Matija Mastnak in poročal o pripravah na sejemski dogodek, ki je lani zaradi epidemije odpadel. Kaj si lahko obetajo razstavljalci in obiskovalci? Kakšno zgodovino ima MOS in kaj pomeni za kraj?

Na celjsko sejmišče se sredi septembra vrača eden največjih sejemskih dogodkov v regiji

Celjski mednarodni sejem obrti in podjetnosti, kjer se je v zadnjih letih letno predstavilo približno 1500 podjetij in obrtnikov iz najmanj 25 držav in je privabil približno 120.000 obiskovalcev, se po letu premora vendarle vrača. Čeprav se je uradno epidemija končala, določene omejitve še vedno ostajajo. Izvršni direktor sejma Robert Otorepec.

"Na 10 m je dovoljen en obiskovalec. To pomeni, da imamo lahko istočasno na sejmišču štiri tisoč obiskovalcev. Obiskovalci naj si karte kupijo vnaprej in naj si izberejo termin. Na voljo bosta dopoldanski in popoldanski."

Razstavljavcev bo najmanj za petino manj kot pred dvema letoma, prevladovala bodo slovenska podjetja.

"Tuja podjetja in multinacionalke se letos po večini še ne udeležujejo sejemskih dogodkov. Taka imajo navodila. Enako velja za nekatera slovenska podjetja, ki imajo tuje lastnike. Kitajcev, ki so pred dvema letoma zasedli eno celo halo, letos ne bo."

Tako kot prejšnja leta bo ponudba na sejmu razdeljena na pet področij, in sicer na izdelke za dom, za turizem, tehnične izdelke, poslovne storitve in izdelke široke potrošnje. Letošnja država partnerica bo Madžarska. Na sejmu se bo predstavilo 25 uspešnih madžarskih podjetij, obiskovalci bodo spoznavali turistične ter gastronomske posebnosti te dežele.

Sejemska dejavnost v Celju ima dolgo in bogato zgodovino. Prve sejme so prirejali že v rimskih časih in nato v srednjem veku. Prvi sejem obrti so v Celju pripravili leta 1968. Vse sejme, razen enega, so do leta 1975 pripravljali na atletskem stadionu Kladivar. Leta 1976 pa so sejem obrti preselili v novozgrajeni večnamenski objekt pod Golovcem, kjer je še danes.

Prvi, Matija Mastnak