Tradicionalna gala prireditev Poletna noč, posvečena Tadeju Hrušovarju

Prenos slavnostnega koncerta s Kongresnega trga

Poletna noč je tradicionalni koncert, ki ga pripravljata RTV Slovenija in Festival Ljubljana. Skrbno izbrani program se vsako leto pokloni eni izmed osrednjih osebnosti slovenske popevke. V preteklih letih je bila pozornost posvečena Elzi Budau, Eldi Viler, Mojmirju Sepetu in Juretu Robežniku. Tokrat je veličastni poklon namenjen lani preminulemu pevcu in skladatelju Tadeju Hrušovarju.

Ustvarjanje Tadeja Hrušovarja je močno zaznamovalo slovensko zabavno glasbo in skladbe so se učvrstile v ušesih poslušalstva. Pisal je glasbo za svoji zasedbi Bele vrane ter Pepel in Kri, sodeloval pa je tudi z mnogimi drugimi slovenskimi glasbeniki in skupinami, kot so: Ditka Haberl, Hazard, Bazar, Pop Design in Big Ben. Dan ljubezni, Pesem za dinar, Maček v žaklju, Na vrhu nebotičnika, Vsak je sam in številne druge sodijo danes v zakladnico žlahtne slovenske popevke.

Izbrane skladbe iz repertoarja Tadeja Hrušovarja bodo zvenele na odprtem odru Kongresnega trga v Ljubljani, v izvedbah slovenskih pevcev vseh generacij: Nuša Derenda, Helena Blagne, Alenka Godec, Damjana Golavšek, Simona Vodopivec Franko, Ana Dežman, Saša Lešnjek, Pepel in kri, Eroika, Oto Pestner, Miran Rudan, Bernard Hrušovar, Alex Volasko, Bojan Cvjetićanin, Mladinski pevski zbor RTV Slovenija. Posebna gostja večera bo Ditka Haberl.

Big Band in Simfonični orkestra RTV Slovenija bo vodil Patrik Greblo.

Poletni večer pa bo v noč z besedo popeljala voditeljica Bernarda Žarn.

Alja Kramar