Slovesnost ob razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije na Trgu republike v Ljubljani dne 26. junija leta 1991 pritegnila veliko zanimanje tako na samem prizorišču, kot tudi prek radia in televizije. Brigadirja Bojana Šuligoja je doletela ta čast, da je kot eden izmed častnikov Teritorialne obmrambe Republike Slovenije, prvič javno dvignil zastavo Slovenije. Nova slovenska zastava, ki meri v dolžino 13,5 metra in v širino 2,67 metra je ena najbolj dragocenih muzealij, danes shranjena v depoju Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Bojan Šuligoj se rad spominja tistega časa. Kljub temu, da je pred uradnim začetkom slovesnosti prišlo do mnogih zapletov pravi, da so bili to težki vendar vseeno lepi časi.

Na slovesnosti je potekal postroj častne čete Slovenske Teritorialne obrambe. Enoti je poveljeval poveljnik specialne brigade MORiS, danes brigadni general Anton Krković. Slednji je tudi eden izmed akterjev vzpostavitve Manevrske strukture narodne zaščite. Septembra 1990 je bil tako sprejet prvi tajni načrt uporabe enot, ki je predvideval obrambo Slovenije v primeru agresije JLA. Osnovne zamisli iz tega načrta so bile uresničene v vojni za Slovenijo junija in julija leta 1991.

Slovesnost je potekala ob preletih letal JLA in zavedanju, da so na primorskih cestah že tanki Jugoslovanske ljudske armade. Dan kasneje se je tudi pričela vojna. Vodja koordinacijske skupine za obrambo letališča Ljubljana- Brnik, Marjan Miklavčič je doživel raketiranje samega letališča s strani letal JLA. Vse dogajanje je spremljal iz kontrolnega stolpa samega letališča.

Peterica dvigovalcev zastave se je iz skupščine podala proti Trgu republike. Šlo je za prvo javno izobešanje nove zastave.

Slovesnost ob razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije na Trgu republike v Ljubljani je pritegnila veliko zanimanja tako na samem prizorišču kot tudi prek radia in televizije. Brigadirja Bojana Šuligoja je doletela ta čast, da je kot eden izmed častnikov Teritorialne obrambe Republike Slovenije prvič javno dvignil zastavo Slovenije. Nova slovenska zastava, ki meri v dolžino 13,5 metra in v širino 2,67 metra, je ena najbolj dragocenih muzealij, danes shranjena v depoju Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Bojan Šuligoj se rad spominja tistega časa. Čeprav so se pred uradnim začetkom slovesnosti zgodili številni zapleti, pravi, da so bili to težki, vendar vseeno lepi časi.

"Kot poveljujoči Učnemu centru na Igu sem se najbolj bal za svoje fante. Sama priprava fantov na boj mi je bila bolj pomembna kot pa sam dogodek. Po drugi strani pa je bilo malo skrbi, kajti zunaj je krožil obveščevalni podatek, da bodo preprečili dvig zastave. Kaj bi to pomenilo zame, se točno ve. Na koncu se je vse dobro izteklo. In danes, po tridesetih letih, lahko vidimo, da je bil to prelomen dogodek v naši zgodovini."

Na slovesnosti je potekal postroj častne čete Slovenske Teritorialne obrambe. Enoti je poveljeval poveljnik specialne brigade MORiS, danes brigadni general Anton Krković. Je tudi eden izmed akterjev vzpostavitve Manevrske strukture narodne zaščite. Septembra 1990 je bil tako sprejet prvi tajni načrt uporabe enot, ki je predvideval obrambo Slovenije v primeru agresije JLA. Osnovne zamisli iz tega načrta so bile uresničene v vojni za Slovenijo junija in julija leta 1991.

"Človek, ki počne to, kar sem jaz počel, tega ne počne nikdar na podlagi 50-odstotnega prepričanja. Predpostavka je, da v to res verjameš. Gre za idealistično početje, ki pa je temu primerno tvegano. V prispodobi gre za enosmerno ulico, iz katere ni več poti nazaj. Če uspeš, si tu, če pa ne bi uspel, me pa tu ne bi bilo."

Slovesnost je potekala ob preletih letal JLA in zavedanju, da so na primorskih cestah že tanki Jugoslovanske ljudske armade. Dan pozneje se je tudi začela vojna. Vodja koordinacijske skupine za obrambo letališča Ljubljana - Brnik Marjan Miklavčič je doživel raketiranje samega letališča, in to letal JLA. Vse dogajanje je spremljal iz kontrolnega stolpa samega letališča.

"Iz kontrolnega letališkega stolpa sem prek televizijskega zaslona spremljal kolega Bojana Šuligoja, kako je dvignil slovensko zastavo. Takrat smo se že pripravljali na najhujše. Ko je sledil drugi napad letal na letališče, sem bil ravno na stezi in ravno takrat je nekaj metrov mimo mene šel rafal nabojev, izstreljenih iz letala. Bilo je izredno razburljivo."

 

 

Marko Rozman