Nocoj se bomo odpravili na morje, vsaj z zgodbami, ki smo jih posneli v Piranu. Tam smo se mudili skupaj s kolegi sestrske televizijske oddaje Kaj govoriš, s katerimi smo preverili koliko oziroma če sploh na Primorskem živijo Romi in kakšen jezik govorijo. Med drugim smo se na Tartinijevem trgu pogovarjali s primorskim kitaristom Teom Collorijem, ki je reden glasbeni gost Naših poti. Pogovarjali smo se še z glasbenim producentom in glasbenikom romskih korenin, Denisom Horvatom, ki že leta tesno sodeluje s Teom Collorijem, produciral je tudi njegov zadnji, tretji studijski album Molto Aligatore. Obiskali pa smo še Zaliko Cener, ki se je v Piran, tako kot Denis, preselila iz romskega naselja v Prekmurju. Tudi junijska rubrika romskega jezika prinaša zvok morja, s Samanto Baranja smo se pogovarjali o tem, kakšen romski jezik govorijo na Primorskem in kakšnega v sosednji Italiji in na Hrvaškem.

"Ko sem začel raziskovati gipsy swing sem šele ugotovil, kako težka in zahtevna zvrst glasbe je pravzapav gipsy swing", izpostavlja primorski kitarist, Teo Collori.

Nocoj se bomo odpravili na morje, vsaj z zgodbami, ki smo jih posneli v Piranu. Tam smo se mudili skupaj s kolegi sestrske televizijske oddaje Kaj govoriš, s katerimi smo preverili koliko oziroma če sploh na Primorskem živijo Romi in kakšen jezik govorijo. Med drugim smo se na Tartinijevem trgu pogovarjali s primorskim kitaristom Teom Collorijem, ki je reden glasbeni gost Naših poti. V naše domove preko radia prinaša razgibane ritme gipsy swinga in kot pravi sam, je ta zvrst glasbe ena težjih, ki jo izvajal.

»Z gipsy swingom sem se, mislim, da srečal, ko sem gledal stare filme Woodyja Allena. In šele, ko sem začel raziskovat to zvrst glasbe sem spoznal, da jo pravzaprav ne moreš zlahka osvojiti. Res moraš imeti voljo, energijo in predvsem srce za to zvrst glasbe. Ampak bolj, kot jo spoznavaš, bolj ti je všeč. Čeprav gre za lahkotno glasbo, vsaj tako se zdi, gre za zelo čutno zvrst«, je povedal primorski kitarist, Teo Collori.

Pogovarjali smo se še z glasbenim producentom in glasbenikom romskih korenin, Denisom Horvatom, ki že leta tesno sodeluje s Teom Collorijem, produciral je tudi njegov zadnji, tretji studijski album Molto Aligatore. Obiskali pa smo še Zaliko Cener, ki ima svoje romske korenine, po očetovi strani, v enem od romskih naselij v Prekmurju. Tudi junijska rubrika romskega jezika prinaša zvok morja, s Samanto Baranja smo se pogovarjali o tem, kakšen romski jezik govorijo na Primorskem in kakšnega v sosednji Italiji in na Hrvaškem.

Sandi Horvat