Katalena: Kužne pesmi... »Kužne pesmi« so album nekaj manj kot eno uro dolgega toka močnih vsebinskih in zvočnih izzivov, ki se ga ne boste naveličali, tudi ne po večkratnem soočanju s skladbami z njega.

»Kužne pesmi« so album nekaj manj kot eno uro dolgega toka močnih vsebinskih in zvočnih izzivov, ki se ga ne boste naveličali, tudi ne po večkratnem soočanju s skladbami z njega.

Skupina Katalena sodi v vrh sodobnega etnofuzijskega izražanja v Sloveniji. Letos praznuje dvajset let obstoja. Okrogli jubilej je obeležila z novo izdajo. V petek, 18. junija, bo pri mariborski založbi Pivec izšel njen deveti studijski album »Kužne pesmi«. V uredništvu Etnofonije smo veseli vsake nove izstopajoče, avtorsko domišljene izdaje domačega ustvarjalca. Katalena se je z večino preteklih albumov zapisala v antologijo sodobne slovenske urbane glasbe s koreninami. Zato njenim izdajam redno namenjamo še posebno pozornost.
Katalena je luč dneva ugledala poleti 2001 na etnoglasbeni delavnici v belokranjski vasici. Od takrat je s prodornimi studijskimi albumi in z izstopajočimi in dobro obiskanimi in sprejetimi koncerti postala fenomen zase na slovenski glasbeni sceni. Člani Katalene so že dolga leta angažirani tudi na drugih področjih, več pa jih je zelo dejavnih tudi v samostojnih glasbenih projektih. Kljub temu se njena sestava do danes ni spremenila.  Skupina se z vsakim novim albumom odpravi na novo glasbeno potovanje in se na njem sooči z novimi izzivi. Tako je vsak od njih precej drugačen od predhodnih. Z večino nas je uspela presenetiti in večkrat tudi navdušiti. Zato smo tudi v Etnofoniji kljub občasnim spodrsljajem skupine zelo pogosto peli hvalnice njenemu ustvarjalnemu zagonu. Zadnji njeni štirje albumi so tematski, kar je za avtorje še posebej zahteven izziv. Z albumom »Kužne pesmi« se člani Katalene odzivajo na dolge distopične mesece, ki jih je v naši sredini zaznamovala pandemija in ki jih ni hotelo biti konec. Seveda jih Katalena pospremi in komentira na popolnoma sebi lasten način.

 

Poslušanje:

  1. OD KUGE NA DRUGI STRANI Katalena
  2. PLEŠI, PLEŠI, ČÄRNI KUS  Katalena
  3. ANTIFONA Katalena
  4. ZAGOVOR Katalena
  5. POSLEDNJI LJUDJE Katalena
  6. KUGE NAS REŠI, GOSPOD Katalena

 

 

 

 

Peter Barbarič, Prvi