Japodi, ljudstvo, ki se je upiralo Rimljanom

Med ljudstvi, ki so v obdobju pred prihodom Rimljanov živela na območju današnje Slovenije, so zagotovo zelo zanimivi Japodi, o katerih se še dandanes krešejo različna mnenja, kdo so pravzaprav bili in kje je bilo njihovo glavno mesto.

Naslovnica kataloga Arheološkega muzeja v Zagrebu z razstave o Japodih, 2017, urednica kataloga Lidija Bakrić

foto: Sken

Po starejših virih naj bi bilo to v Metuljah na Blokah na Notranjskem, drugi menijo, da je bil to Šmihel pod Nanosom, spet tretji, da je bilo na Hrvaškem v Matuljih ali v Gorskem kotarju, kjer velja omeniti hrib Velika in Mala Viničica pri Jospidolu pri Ogulinu, kamor pa dejansko stroka vse od 19. stoletja naprej umešča japodsko glavno mesto Metulum. Glede na pisne vire velja za osrednje ozemlje Japodov Lika, kjer naj bi bila tudi večina njihovih naselbin.

Izkopavanja v dolini reke Une iz obdobja Avstroogrske monarhije, BIH

foto: Nacionalni park Una

Seveda pa sledove Japodov najdemo tudi v Kordunu na Hrvaškem, v Pounju v današnji Bosni in Hercegovini, v okolici Bihaća, pa seveda tudi na območju današnje Slovenije v Beli krajini in na Notranjskem vse do Razdrtega. Več o tem zanimivem ljudstvu ali skupnosti pa v oddaji Sledi časa.

Japod

foto: Pinterest

Sogovorniki

Skrivnosti

Zgodovinsko in arheološko gledano, govorimo o Japodih kot enem ljudstvu ali eni etnični skupini, vendar so jih najbrž sestavljale skupine med seboj različnih ljudstev. Arheološke raziskave so namreč odkrile zelo različne pogrebne običaje in različne tipe naselij na območju, kjer so živeli Japodi. Če omenimo najprej pogrebne običaje in navade – tudi Japodi so sežigali svoje umrle in jih pokopavali v žarah ali grobnih jamah. Poznali pa so tudi skeletne pokope. Ponekod se celo na istem grobišču pojavljata oba tipa pokopa. Tako se pogrebni običaji v Liki na Hrvaškem razlikujejo od tistih v dolini reke Une v Bosni in Hercegovini ter tudi od pokopov pri nas. Vse to kaže, da je šlo za različna ljudstva ali skupine, ki nikoli niso ustanovile svoje lastne države, kar je tudi sicer značilno za predrimske prebivalce evropske železne dobe. Poleg ostankov materialne kulture so zelo zanimivi tudi pisni viri o Japodih. Tudi ti se med seboj razlikujejo in zajemajo dolgo obdobje, nam je povedal Janez Weiss, univerzitetni diplomirani zgodovinar in doktorski študent na oddelku za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Kljub vsemu so Japodi imeli stike tudi s keltskimi ljudstvi, predvsem s Karni in Tavriski z območja današnje Slovenije, s temi so, glede na materialne vire, mejili v Beli krajini, pove dr. Boštjan Laharnar, višji kustos na arheološkem oddelku v Narodnem muzeju Slovenije.

 

Na izseku iz Linhartove karte njegove knjige Poskus zgodovine Kranjske iz leta 1788, kjer je sledil mnenju Schönlebna in označil japodski Metulum pri kraju Metulje na Blokah, japodski kraj Terponus pa na Ulaki nad Starim trgom pri Ložu.

Na zgornji fotografiji vidimo žrtvenik Genius Locci M(unicipii?) MET (ulensium?), ki so ga našli blizu Josipdola, sken po objavi v knjigi Marjete Šašel Kos -Apijan in Ilirik iz leta 2005 (najdbo hranijo v  Arheološkem muzeju v Zagrebu).

Bitka

Že od nekdaj buri duhove tudi opis obleganja japodskega glavnega mesta Metullum, ki po usodi zelo spominja na rimsko obleganje Alezije leta 52. pr. n. št.

Izkopavanja

Arheološka izkopavanja potekajo že nekaj desetletij na področju Jospidola na Hrvaškem in tudi pri nas na Notranjskem, v okolici Ulake nad Starim trgom pri Ložu in drugje.

Najdbe

Arheološke najdbe so bogate, japodski nakit in drugi grobni pridatki sicer kažejo na vplive sosednjih ljudstev in skupin, vendar pa so večinoma povsem samosvoji, kar jih ločuje od njihovih tedanjih sosedov. Taka značilnost so vrste kape ali pokrivala.

Bronasta "kapa" iz Kompolja. 7. - 6. st. pr. n. št. (Otočac, Hrvaška). Hrani Arheološki muzej v Zagrebu. Po katalogu Japodi (urednica Lidija Bakrić).

foto: Sken

Aktualni tudi danes

Japodi pa niso kar poniknili v zgodovino, zanje se poleg arheologov, zgodovinarjev zanimajo še številni drugi in marsikdo je iskal in domnevno našel njihovo glavno mesto Metullum v bližini svojega kraja. V Ilirski Bistrici so celo ustanovili navijaško skupino Dwji (Deuji) Japodi, nam je povedal njihov vodja Tadej Primc.

 

Milan Trobič