Naše poti – Amare droma je prvo nacionalno stičišče vseh Romov, ki živijo v Sloveniji. V enourni oddaji govorimo in plešemo po romsko, spoznavamo romsko kulturno in politično življenje ter stališča do aktualnega dogajanja, predstavljamo uspešne posameznike, pogosto pa se tudi odpravimo po Evropi in svetu ter tako povezujemo ljudi in dogodke z romskimi koreninami. Vsak ponedeljek ob 21.05 na Prvem.

V pol stoletja dolgem delovanju je bilo v njihove programe vključenih 2672 romskih učencev, kar predstavlja štirideset odstotkov vseh učencev.

Dvojezična osnovna šola Lendava II letos zaznamuje 50 let obstoja. V pol stoletja dolgem delovanju je bilo v njihove programe vključenih 2672 romskih učencev, kar predstavlja štirideset odstotkov vseh učencev. Poleg rednega programa devetletke izvajajo tudi prilagojen program izobraževanja, v katerega so učenci lahko vključeni do 26. leta starosti. Največji delež vključenih romskih otrok v programe izobraževanja, kar sedemdeset odstotkov, so imeli leta 1993.

"Izvajamo tudi mobilno specialno pedagoško službo v osnovnih šolah in vrtcih upravne enote Lendava, za učence v inkluziji, vključene v redne programe osnovne šole. Učencem ponujamo še dodatno strokovno pomoč. Teh ur je na zunanjih šolah vse več, letos največ doslej, zelo blizu številke sto," pojasnjuje vršilka dolžnosti ravnatelja Dvojezične osnovne šole II Lendava Roberta Turk.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je izbralo Društvo za socialno vključenost Mozaik za izvajalca kratkih programov socialne aktivacije, v katere imajo vključene tudi pripadnike romske skupnosti.

"Gre za program celovitega pristopa obravnave in reševanja problematike dolgotrajno brezposelnih in dolgotrajnih prejemnikov denarne socialne pomoči, ki imajo pogosto zapletene socialne in zdravstvene težave, so socialno izključeni, ranljivi, manj motivirani za spremembe in zaradi vsega tega težje zaposljivi," poudarja strokovna sodelavka Andreja Krpič.

V Murski Soboti smo se pogovarjali z Valentinom Šarkezijem, ki se je zaradi statusa brezposelne osebe odločil nadaljevati svojo izobraževalno pot. Postati želi romski pomočnik.

Znani so rezultati javnega razpisa za izbor kulturnih projektov na področju romske skupnosti v Republiki Sloveniji, ki jih bo v letu 2021 financirala Republika Slovenija iz proračuna, namenjenega za kulturo. Letošnji okvirni proračun 92.115 evrov si bo tokrat razdelilo 17 romskih organizacij oziroma posameznikov, zaposlenih v kulturi. Skupno bodo po podatkih kulturnega ministrstva izvedli 83 prijavljenih projektov in programov. Pri prijavljenih in odobrenih programih tako po številu kot tudi po višini odobrenih sredstev sta v ospredju Zveza Romov Slovenije in društvo Romani Union, obema predseduje Jožek Horvat - Muc. Ta bo za odobrene programe in projekte obeh društev prejel slabih 27 tisočakov odobrenih sredstev, kar predstavlja tretjino celotnega proračuna razpisa.

Sandi Horvat