"Kiksi", ki jih bomo v naši jezikovni rubriki pobliže spoznali danes, so: spi se mi, vstala sem se, zmagal sem te, lagal me je in pleše se mi. Kako bi jih lahko poimenovali? Morda kar povratni glagoli, ki to niso. Tako jih je opredelila avtorica oddaje Darja Pograjc. Zakaj pride do take rabe in kje jo zaznavamo, sta pa vprašanji, na kateri je odgovorila prof. dr. Andreja Žele s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU.

Raziskujemo primere: vstala sem se, zmagal sem te, lagal me je

Kako bi lahko poimenovali naštete primere? Morda kar povratni glagoli, ki to niso. Tako jih je opredelila avtorica oddaje Darja Pograjc. Zakaj pride do take rabe in kje jo zaznavamo, sta vprašanji, na kateri je v oddaji odgovorila prof. dr. Andreja Žele s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU.

"Lagala se ji je, to bi bilo čisto v redu. Če rečemo lagala me je, torej ta se se nadomesti z me, mene, pa ta zveza ni pravilna. Tu lahko čutimo vplive drugih jezikov v soseščini."

Nič nenavadnega ni, če ste omenjene oblike opazili na družbenih omrežjih ali jih slišali v pogovoru med mlajšimi uporabniki slovenščine. "Mladina namreč pravo narečje izgublja. Zlasti na skladenjski ravni," pojasni prof. dr. Andreja Žele.

Darja Pograjc