Volitve na Hrvaškem, Spomeniki prihodnosti in krepitev kulture spominjanja, M.A.J. - Mreža (mladih) Alpe Jadran, projekt Poglej čez in borza čezmejnih praks, monoštrska gimnazija prehaja pod cerkveno okrilje

Na lokalnih volitvah, ki bodo na Hrvaškem potekale sredi maja, se za vodenje Varaždinske županije poteguje tudi saborska poslanka, rojakinja Barbara Antolić Vupora. Zakaj se je odločila za kandidaturo in kakšne možnosti ima za izvolitev?

Predstavljamo projekt Spomeniki prihodnosti, namenjen ohranjanju spomina na boj proti nacifašizmu v Furlaniji - Julijski krajini med letoma 1920 in 1945 ter predstavitvi spominskih znamenj mladim.

Z Vesno Hodnik iz Slovenske gospodarske zveze v Celovcu (SGZ) se pogovarjamo o letošnjih načrtih Mreže (mladih) Alpe Jadran, ki povezuje mlade Slovence iz vseh štirih sosednjih držav, z Jero Jagodic pa o projektu Poglej čez, ki ga pripravlja SGZ mladi in je namenjen čezmejnemu opravljanju dijaških in študentskih praks.

Kaj pomeni selitev monoštrske gimnazije, najstarejše posvetne gimnazije v Železni županji, pod poroviteljstvo cerkve? Kako bo tam v prihodnje s poukom slovenščine? Sprašujemo odgovorno urednico tednika Porabje Marijano Sukič.

Prisluhnite!

 

Prvi