Kulinarični ogled Okusi Ljubljane združuje pet različnih kulinaričnih postojank in pet jedi in pijač. Kakšne so njihove sestavine in poreklo, se bomo seznanili na glavni ljubljanski tržnici, ki jo bomo obiskali. Opisali bomo tudi sprehod do vrtov lokalnih pridelovalcev v predelu Krakovo, ki prodajajo svoje pridelke na stojnicah na osrednji mestni tržnici.

Osrednja ljubljanska tržnica: od prodaje žabjih krakov in polžev nekoč do prevažanja ljubljanske ledenke na dvokolesnih "cizah"

Osrednja tržnica v naši prestolnici je za mnoge Ljubljančane in Ljubljančanke reden kraj srečevanja, še posebej ob sobotah. Obsega tržnico na prostem na Vodnikovem in Pogačarjevem trgu, pokrito tržnico med omenjenima trgoma in seveda Plečnikove pokrite tržnice ob Lubjanici. Poleg bogate ponudbe sadja, zelenjave, mesa, mlečnih izdelkov, rož, sadik navsezadnje tudi oblek, ima tudi bogato zgodovino.

Ker je Slovenija letošnja evropska gastronomska regija, ne bomo mogli mimo pogovora o kulinariki. Morda koga navdušimo, da si iz živil s tržnice pripravi okusno jed. A ne katerokoli, temveč tako, ki je zaznamovala ljubljansko regijo. Kakšni so tipični okusi Ljubljane?

Jana Bajželj, Tina Lamovšek