naPOTki

"Če bote prišli v tote kraje, mogoče določene besede nevte zastopli, ampak postregli vam bomo pa z veseljem."

V Miklavžu in Marjeti na Dravskem polju

20210505_143221
Rimska gomila v Miklavžu
foto: TB

V tokratni rubriki naPOTki smo se odpeljali proti Dravskemu polju. To v grobem obsega ozemlje trikotne oblike med Mariborom, Ptujem in Pragerskim, na zahodu meji na Pohorje, na skrajnem severozahodu na Dravsko dolino, na severu in vzhodu na Slovenske gorice, na jugu pa postopoma prehaja v Ptujsko polje. Tadeja Bizilj se je tokrat ustavila v dveh krajih - Miklavžu in Marjeti. V Sloveniji je 70 prebivalcev z imenom Miklavž in kar 5401 prebivalka, ki se podpiše z imenom Marjeta. Sliši se obetavno – je menila avtorica tokratnih naPOTkov.

Prvi postanek - Miklavž na Dravskem polju. Čeprav občina Miklavž, ki jo sicer sestavljajo štiri naselja – Miklavž, Dravski dvor, Skoke in Dobrovce po številu prebivalcev – teh je skoraj 7.000 - presega marsikatero slovensko mesto, soimenjaka nisem našla. Sta me pa pričakala predstavnika turističnega društva Miklavž, član Črtomir Sekač in predsednica Sonja Horvat Tušek.

Drug postanek - Marjeta na Dravskem polju, kjer me je pričakala Mira Lončarič, dolgoletna učiteljica in predsednica KUDa Ivana Lončariča.