Po besedah lektorice Teje Završnik?iz prevajalskega podjetja?Leemeta je eno od težjih pravopisnih vprašanj pri postavljanju ločil povezano s citiranjem in premim govorom, kjer imamo spremni stavek in dobesedni navedek. Ločilo znotraj dobesednega navedka se vedno ravna po njem, zato ga postavimo pred zadnji narekovaj.

Postavljanje ločil pri citiranju in premem govoru

Po besedah lektorice Teje Završnik iz prevajalskega podjetja Leemeta je eno od težjih pravopisnih vprašanj pri postavljanju ločil povezano s citiranjem in premim govorom, kjer imamo spremni stavek in dobesedni navedek. Ločilo znotraj dobesednega navedka se vedno ravna po njem, zato ga postavimo pred zadnji narekovaj.

Najlažji primer je, ko imamo na začetku spremni stavek in potem dobesedni navedek. Mama je rekla: "Pridi in pojej!" V tem primeru za spremnim stavkom stoji dvopičje, ločilo v navedku pa pred narekovajem in ne za njim. Dobesedni navedek je lahko umeščen tudi med dva dela spremnega stavka. Mama je vprašala: "In kod si hodil cel večer?" čeprav ni bila videti zaskrbljena.

Poved, ki je zapisana v naslovu tega prispevka, bi torej morali zapisati drugače:

"Boš prišel in pojedel?" je vprašala mama. 

Nataša Rašl