»Matrica je povsod okoli nas. Celo zdaj, v tej sobi. Vidiš jo lahko, ko pogledaš skozi okno. Ali vklopiš televizijo. Čutiš jo, ko greš na delo. /…/ Ko greš v cerkev. To je svet, ki te je zaslepil in prikril resnico.« Po več kot dveh desetletjih odstiramo matrico, iščemo resnico oz. vzroke za nastanek in neverjeten uspeh tega tako tehnološko kot vsebinsko precej revolucionarnega filma. Torkov kviz o Matrici!

Matic Majcen: Dvaindvajset let pozneje brez težav še vedno rečemo, da je to popoln, brezčasen in nepozaben film

"Matrica je povsod okoli nas. Celo zdaj, v tej sobi. Vidiš jo lahko, ko pogledaš skozi okno ali vklopiš televizijo. Čutiš jo lahko, ko greš na delo. Ko greš v cerkev. /.../ To je svet, ki te je zaslepil in ti prikril resnico." – Morfej v pogovoru z Neom, Matrica

Film The Matrix (Matrica) so v Združenih državah Amerike premierno predvajali 31. marca leta 1999, kar pomeni, da bo kmalu minilo 22 let, odkar je ta kultni ameriški film ugledal luč sveta. Bi mu dobri dve desetletji in dve nadaljevanji pozneje lahko rekli trilogija? Konec leta, ko naj bi izšel že četrti del, morda celo franšiza? Odgovarja filmski kritik Matic Majcen:

"No, kot filmski kritik bom nekoliko v šali rekel, da sem kar malo užaljen, kadar kdo Matrico imenuje za franšizo. Zame je namreč prvi film neke vrste čudež, v katerem je bratoma Wachowski uspelo na neverjeten način v popolnost združiti vrsto elementov – scenarij, igralce, tehnologijo. Že potem v drugem filmu pa se je vse to sesulo in preostala dva filma se, po mojem, nikakor ne moreta primerjati z izvirnikom."

Darja Pograjc