Ko je Janez Janša pred letom dni prevzel vodenje 14. slovenske vlade, je napovedal povezovalno politiko, temelječo na dialogu. Jasno je bilo, da nova vlada prevzema vajeti v zahtevnem obdobju, saj smo skoraj sočasno razglasili epidemijo novega koronavirusa, o katerem je stroka vedela zelo malo ali skoraj nič. Tedaj smo na tem mestu povedali, da ima premier Janša priložnost izpolniti obljubo o povezovalni politiki, a da bodo štela dejanja. Komentar Aleš Kocjan:

Komentar: Eno leto vlade Janeza Janše

Ko je Janez Janša pred letom dni prevzel vodenje 14. slovenske vlade, je napovedal povezovalno politiko, temelječo na dialogu. Jasno je bilo, da nova vlada prevzema vajeti v zahtevnem obdobju, saj smo skoraj sočasno razglasili epidemijo novega koronavirusa, o katerem je stroka vedela zelo malo ali skoraj nič. Tedaj smo na tem mestu povedali, da ima premier Janša priložnost izpolniti obljubo o povezovalni politiki, a da bodo štela dejanja.

Ob nastopu tretje Janševe vlade se je zdelo, da je zaradi strahu pred širjenjem novega koronavirusa celotna družba naravni zaveznik vladne ekipe. Do lanskega maja je javnomnenjska podpora vladi presegla 60 odstotkov.

Toda po letu zahtevnega soočanja z epidemijo in hkrati odločnega spreminjanja slovenske družbe, eliminiranja državljanskih svoboščin, novih usmeritev v zunanji politiki, brezkompromisnega kadrovanja v državnem delu gospodarstva in kulturnih ustanovah ter vse bolj grobega in žaljivega diskurza je očitno, da se je razkol v slovenski družbi poglobil in da so k temu odločno pripomogli premier in nekateri vladni predstavniki s svojimi ravnanji in zlasti nedostojno retoriko.

Bolj kot neslavna epidemiološka statistika, ki nas uvršča med manj uspešne države, je bilo v ospredju nenehno prelaganje politične odgovornosti in iskanje krivcev za nezadržno širjenje virusa v drugem valu, ko je ušel v najbolj ranljivo skupino – med starejšo populacijo, med katero je bilo tudi polovica smrti zaradi covida.

Vzporedno s poskusi blaženja gospodarskih posledic epidemije je zazeval vse globlji prepad med vlado in nekaterimi institucijami, denimo tožilstvom, civilno družbo, kulturniki in mediji. Po spodletelem poskusu medijske reforme se je z zaustavitvijo financiranja na udaru vlade in celo pred propadom znašla Slovenska tiskovna agencija, pri čemer direktorja k odstopu poziva kar premier preko družbenih omrežij.
Medtem ko predsednik Pahor skuša v zastrupljenem političnem ozračju naivno poenotiti politično kasto, si vlada z največjo stranko SDS na čelu prizadeva državo preusmeriti od prevladujočega sistema temeljnih vrednot Evropske unije v iliberalne vode višegrajske četverice, kar je našo državo postavilo na mednarodni radar politične javnosti. Od Janševe prve napovedi o povezovalni politiki so ostale v zraku le besede na včerajšnji novinarski konferenci, od dejanj pa druženja pri predsedniku Pahorju.

Aleš Kocjan