Jutranji pogovor z dopisnico iz Moskve Vlasto Jeseničnik

Število okužb z novim koronavirusom v Rusiji zadnje dni upada, do zdaj se je v 145 milijonski državi okužilo 4, 4 milijona ljudi, virus je zahteval 95 tisoč  človeških življenj.

Cepljenje poteka počasneje kot bi pričakovali, do zdaj so bili s prvim odmerkom cepljeni le 4 odstotki prebivalstva. Po drugi strani pa je cepivo Sputnik odobrilo že 52 držav, če bo dobilo dovoljenje Evropske agencije za zdravila, ga bo naročila tudi Nemčija. Maja ga bodo začeli proizvajati v Srbiji, ruski sklad za neposredne naložbe, ki je financiral razvoj cepiva, se je za proizvodnjo dogovoril tudi v Italiji, podobni pogovori potekajo z nekaterimi švedskimi podjetji. Skratka, zdi se, da je Sputnik na pohodu.

Pred dnevi je bil objavljen seznam najsrečnejših držav, po indeksu sreče Rusija ne kotira visoko, saj je uvrščena šele na 76. mesto.

Delež srečnih ljudi se v Rusiji znižuje, zanimivo je tudi to, da so rusko federacijo po indeksu sreče prehitele celo nekatere nekdanje sovjetske republike Kazahstan, Moldavija in Belorusija.

 

Bojan Leskovec, Vlasta Jeseničnik