Španska vlada se je nedavno dogovorila, da bo preizkusila štiridnevni delovni teden. Slednji se je marsikje po svetu izkazal za dobro idejo. Pri štiridnevnem delovnem tednu naj bi zaposleni zaslužili enako plačo, kljub temu, da bi delali 8 ur manj. Na spletu so dostopni podatki, da bi vlada v ta namen v naslednjih treh letih namenila 50 milijonov evrov. Podjetja bi prvo leto prejela povrnjenih 100 odstotkov vseh morebitnih nastalih stroškov zaradi krajšega delovnega tedna. Drugo leto bi ta odstotek znašal 50, tretje leto pa 33 odstotkov. Marsikatera druga država spremlja ta španski eksperiment, saj gre za edinstveno priložnost videti, kako se bo zadeva obnesla.  Je to izveljivo tudi v Sloveniji? Tudi pri nas že poznamo podjetja, ki imajo prilagojene delovne čase. Več Marko Rozman.


Pri štiridnevnem delovnem tednu naj bi zaposleni zaslužili enako plačo, čeprav bi delali osem ur manj

Španska vlada se je nedavno dogovorila, da bo preizkusila štiridnevni delovni teden. Ta se je marsikje po svetu izkazal za dobro idejo. Pri štiridnevnem delovnem tednu naj bi zaposleni zaslužili enako plačo, čeprav bi delali osem ur manj. Na spletu so dostopni podatki, da bi vlada v ta namen v prihodnjijh treh letih namenila 50 milijonov evrov. Podjetja bi prvo leto prejela povrnjenih sto odstotkov vseh morebitnih nastalih stroškov zaradi krajšega delovnega tedna. Drugo leto bi ta odstotek znašal 50, tretje leto pa 33 odstotkov. Marsikatera druga država spremlja ta španski eksperiment, saj gre za edinstveno priložnost videti, kako se bo zadeva obnesla. Je to izvedljivo tudi v Sloveniji?

Tudi pri nas že poznamo podjetja, ki imajo prilagojene delovne čase. Med njimi najdemo tudi Cosylab, ki je globalno podjetje s sedežem v Ljubljani z večino zaposlenih v Sloveniji. Podjetje se med drugim ukvarja s programsko opremo za protonsko terapijo, ki je moderna oblika zdravljenja raka s protoni in na tem področju velja za vodilno specializirano podjetje na svetu.

Rok Sabjan, namestnik operativnega direktorja podjetja Cosylab, poudarja, da vsi zaposleni delajo na teden približno 40 ur.

"Naše glavno vodilo pri upravljanju našega časa je naša produktivnost. To pomeni, da imamo zelo fleksibilen delovni čas in se prilagajamo, od kod delajo zaposleni in kdaj si vzamejo čas za delo. Za to smo se odločili, ker imamo zelo visoko kvalificirano delovno silo. Za učinkovitost je treba več kot le preživeti veliko časa v službi. Tako potrebujamo motivirane in spočite ljudi, ki so hkrati dovolj zagnani, da veliko naredijo."

 

Marko Rozman