V Veste, kaj jeste? smo do danes obdelali že 11 mineralov, ki so v našem telesu in jih moramo dobiti s hrano. Vsi so pomembni, nekateri pa celo esencialni, torej nujni za naše delovanje. Pri kromu so strokovna mnenja deljena. Tako zasledimo tudi številne dvome o resnični pomembnejši učinkovitosti minerala za telo. O dveh zdravstvenih trditvah sicer dvoma ni.

Tokrat o relativno skromno raziskanem mineralu

Krom je element, ki je pogost v zemeljski skorji, sicer pa je v naravi prisoten v različnih oksidacijskih stanjih, pove izr. prof. dr. Tomaž Vovk, mag. farm. iz Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani. Za človeka je to relativno nepoznan mineral oziroma še ne tako raziskan kot nekateri drugi.

"Krom je tak zapleten mineral, v smislu, da so mnenja o njegovi aktivnosti oz. esencialnosti deljena."

Evropska unija je z uredbo sicer potrdila uporabo dveh zdravstvenih trditev: krom ima vlogo pri presnovi makrohranil in prispeva k vzdrževanju normalne ravni glukoze v krvi. Zaužiti ga moramo relativno malo, zato tudi posledic hudega pomanjkanja tega minerala pri nas skorajda ne poznamo.

"Prisoten je v mesu in mesnih izdelkih, z njim je bogato goveje meso, pa tudi perutnina in ribe, po drugi strani so s kromom bogate žitarice, najdemo ga tudi v mlečnih izdelkih ter sadju in zelenjavi, posebej bogati naj bi bili listi čajevca, kakav in suhe marelice."

Nataša Rašl