Ustavno sodišče je razveljavilo določilo, da ima ženska pravico do oploditve z biomedicinsko pomočjo le do 43. leta starosti. Odpravljen je torej člen pravilnika obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki starostno omejuje pravico do takšne oploditve. Starostne omejitve zdaj ni več. V povezavi s tem so se že oglasili tudi z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, kjer pravijo, da starostna meja temelji na strokovni presoji. Govorili smo z doc.dr.Nino Jančar, vodjo oddelka za oploditev z biomedicinsko pomočjo Ginekološke klinike v Ljubljani.

Ustavno sodišče razveljavilo starostno omejitev

Ustavno sodišče je razveljavilo določilo, da ima ženska pravico do oploditve ob biomedicinski pomoči le do 43. leta starosti. Odpravljen je torej člen pravilnika obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki starostno omejuje pravico do takšne oploditve. Starostne omejitve zdaj ni več. V povezavi s tem so se že oglasili tudi z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, kjer pravijo, da starostna meja temelji na strokovni presoji. Govorili smo z doc. dr. Nino Jančar, vodjo oddelka za oploditev z biomedicinsko pomočjo Ginekološke klinike v Ljubljani.

V Sloveniji te postopke izvajajo trije centri, v ljubljanskem opravijo od 1100 do 1400 ciklov letno, povprečna uspešnost je 30-odstotna na prenos zarodka, delež živorodnosti pa 25–30-odstoten na prenos zarodka.

"Seveda se uspešnost postopkov zelo razlikuje glede na starost ženske. Mlajša ko je ženska, uspešnejši so ti postopki, pri starosti 40 ali več pa so slabše uspešni ... Starostna omejitev 43 let je bila postavljena glede na raziskave, ki so jih naredili v velikih svetovnih centrih, pa tudi v Sloveniji. Stopnja živorojenih otrok pri starosti matere 42 let znaša od pet do osem odstotkov na prenos zarodka, pri starosti 44 let le še dva odstotka, pri starosti 45 let ali več pa le do slabega enega odstotka. Zviša se tudi odstotek spontanih splavov."

Darja Groznik