Torkov kviz nas tokrat pelje na Havaje, še prej pa na Portugalsko. Ni slabo za te t. i. »ostani-doma-čase«. Danes obeležujemo Svetovni dan ukulele in to je iztočnica, ki jo na Prvem izkoriščamo za to, da pobliže spoznamo to brenkalo. Torkov kviz o ukuleli!

2. februar je svetovni dan ukulele

"Nastala je iz portugalskega glasbila machete, ki so ga prinesli imigranti, ko so se selili v Združene države Amerike. Prinesli so ga na Havaje in tam je postal popularen kot ukulela. Malo so ga tudi spremenili. No, ta sopranska ukulela je v dvajsetih postala zelo popularna na ameriških tleh."

Da se je v Združenih državah Amerike ukulela razvijala naprej, njen zvok pa je postal nepogrešljiv v džezu, plesni glasbi tistega obdobja, je še razložila Tajana Stres, učiteljica ukulele in ambasadorka tega glasbila pri nas.

V Evropi je ukulela postala popularna v začetku 21. stoletja. Poznamo več vrst ukulel: (najmanjšo) sopransko, koncertno, tenorsko, baritonsko in basovsko ukulelo. V čem se razlikuje od kitare?

"Vse strune so uglašene malo više. Najnižja je osnovni C. Kitara pa ima tudi nižje tone; nekatere strune so niže uglašene. Na kitari je več strun. Od tod razlika v zvoku."

Začetniki poglejte na Facebook in poiščite skupino Ukulele Underground Slovenia. Na njej boste našli napotke in ideje, kaj in kako igrati. Sogovornico Tajano Stres pa najdete tudi na Ukulele No Stress. 

Darja Pograjc