Na današnji dan (19. januarja) leta 2006 so Cerkniško jezero vpisali med mokrišča mednarodnega pomena. Največje jezero pri nas je tako postalo »ramsarsko mokrišče«. Kaj to pravzaprav pomeni, razložimo v Torkovem kvizu!

Pred 15 leti so Cerkniško jezero umestili na seznam ramsarskih mokrišč mednarodnega pomena

Ramsarska konvencija je konvencija o mokriščih mednarodnega pomena. Podpisana je bila februarja 1971 v iranskem mestu Ramsar. "Na seznam se uvrstijo samo mokrišča, katerih pomen za naravo, naravne procese in ljudi presega državne namene," razlaga biolog Jošt Stergaršek iz Notranjskega regijskega parka. V Sloveniji poleg Cerkiškega jezera ta naziv nosijo še Škocjanske jame in Sečoveljske soline.

"Vloga in funkcija takega mokrišča mora biti pomembna ali pa edinstvena na ravni celega planeta. Naziv ramsarsko območje bi recimo lahko primerjali z nazivom svetovnega prvaka v športu."

Ko je Cerkniško jezero polno, je to največje jezero v državi. Največje globine so na dnu največjih požiralnikov, ampak pravzaprav so bolj pomembne plitvine.

"Tudi ko je jezero polno, je globina jezera v povprečju manj kot 4 metre. To pomeni, da vsa svetloba pride na večji del jezerskega dna in to omogoča rast rastlin in s tem povezano veliko proizvodnjo hrane."

Na Cerkniškem jezeru so opazili kar polovico vseh vrst ptic, ki živijo v Evropi. Vsega skupaj pa je bilo opaženih prek 270 vrst - nekaj se jih tu ustavi na preletu, nekatere prezimijo, več kot 100 vrst pa tu gnezdi in se zadržuje celo leto. Posebnost med rastlinami so mesojede in t. i. amfibijske rastline. Več pa v posnetku!

Darja Pograjc