Aktualna tema

Slovenija na lestvici Indeksa zaznave korupcije že več let ne beleži napredka

V času epidemije so se korupcijska tveganja še povečala. Pogovor s predsednico Transparency International Slovenija Almo Sedlar.

korupcija
foto: Ziga Zivulovic jr./BOBO

Slovenija se je na Indeksu zaznave korupcije, ki ga je danes objavila nevladna organizacija Transpareny International, med 180-timi državami lani uvrstila na 35-to mesto, dosegla pa je oceno 60, kar je enako kot leta 2019. Ocena 0 pomeni visoko koruptivnost države, 100 pa zelo "čisto" državo. Pri rezultatu se je naša država, ki na tem področju že več let ne beleži napredka, ponovno znašla pod povprečjem EU in OECD. Več o tem, zakaj na področju preprečevanja korupcije ne napredujemo in kako na korupcijska tveganja vpliva pandemija Covida 19, pa v pogovoru s predsednico Transparency International Slovenija Almo Sedlar.

"V primerjavi z evropskimi državami smo malo pod povprečjem, kar nam res ni potrebno. To stanje opazujemo z zaskrbljenostjo. Moram pa reči, da smo pravzaprav še veseli, da ni letos rezultat še slabši glede na vsa tveganja, ki so bila zaznana – sicer ne le v Sloveniji – v povezavi s covidom."

"Za slabo stanje mislim, da je glavni razlog vsesplošna raven politične kulture in integritete. Politiki pa s svojim zgledom postavljajo vzor - ne le za zaposlene v javnem sektorju, ampak tudi širše."

Najvišje na Indeksu zaznave korupcije sta med 180 državami sicer Nova Zelandija in Danska - obe z oceno 88. Sledijo Finska, Singapur, Švedska in Švica. Vse te države zaznamujejo stabilna vladavina prava, močne neodvisne nadzorne institucije in široko družbeno soglasje glede neprimernosti zlorabe javnih funkcij. Na dnu lestvice pa so Južni Sudan, Somalija, Sirija, Jemen in Venezuela.