Petek brez pravila

Digitalno razstrupljanje brez "visenja" na telefonu

Svetovni dnevi brez pametnih telefonov

male-2013929_1920
foto: KristopherK

Mobilni telefon je v lanskem letu v Sloveniji uporabljalo 97 % ljudi starih od 16 do 74 let. Pametni telefon je imelo 81 % uporabnikov prenosnih telefonov. Ob Svetovnih dnevih brez pametnih telefonov, ki jih obeležujemo od 6. do 8. februarja, strokovnjaki opozarjajo na problem, ko nova tehnologija začne nezavedno ovirati naše družabno življenje in recimo produktivnost v službi. Po izkušnjah Zinke Kosec, spec. org. manag., ki izvaja kadrovska izobraževanja po podjetjih in se med drugim loteva tudi teme digitalnega razstrupljanja, v povprečju v službi porabimo 2 uri za brskanje po telefonu.

"Predvsem imajo velik problem s tem mlajši. Študentke recimo imajo, ko gredo na prakso, težave s tem, da pustijo telefon v garderobi. Imeli smo že primere, ko dekleta niso zmogla biti brez telefona in so zaključila z delom, da so lahko šla v garderobo po telefon in domov." 

Digitalno razstrupljanje obsegajo 3 deli: čustvena, časovna in prostorska distanca. Da so za tiste, ki imajo resne probleme, potrebni zelo veliki koraki, ne samo kakšen dan brez ekrana, pove terapevt Miha Kramli iz novogoriškega Centra za zdravljenje odvisnosti.

"Delo z novo tehnologijo ne zasvoji, samo pušča določene fizične posledice. Kadar pa sem na telefonu za sprostitev, za zabavo, pa narava ni milostna, da bi rekla, zdaj je pa dovolj, ampak nasprotno."