Pokrajinski muzej Maribor vabi k soustvarjanju virtualne zbirke okusov

Petek brez pravila pomaga pri vabilu k sodelovanju sestavljanja virtualne zbirke okusov, ki te dni nastaja v Pokrajinskem muzeju Maribor. Okus ima poleg fizičnega zaznavanja tudi čustveno vrednost in spomine na trenutke ter predmete, ki jih lahko povežemo z določenim okusom. Marsikdo je zdajle najbrž pomislil na Proustove magdalenice, a ne gre samo za asociacije, povezane s hrano. Okus je širši pojem, ki se razvija skozi čas in se spreminja tudi s spreminjanjem družbenih norm. Okus je tudi, ko rečemo, da je nekaj lepo ali grdo.

Čeprav v muzeju ostajajo pri osnovnih okusih, tj. sladko, slano, grenko, kislo, so naštetim dodali še pikantno. Tudi zato, ker je lahko dobra navezava, na primer skrite misli so lahko pikantne, tako kot so lahko spomini grenki ali sladki. In dobra novica je, da je med že prispelimi predlogi več sladkosti kot grenkobe.

"To je bilo kar pričakovano, saj ljudje v spomin raje vtisnemo pozitivne dogodke. Na negativnih, grenkih spominih ne moremo graditi. Med prejetimi predlogi je trenutno na primer lonec za kuhanje sadja, ki spominja na otroštvo, ali pa skodelica, ki spominja na božični čas."
– Drago Oman, muzejski svetovalec v Pokrajinskem muzeju Maribor

Virtualna zbirka okusov Pokrajinskega muzeja Maribor je v nastajanju. Del zgodbe lahko postanete prek izpolnjenega obrazca, objavljenega na spletni strani muzeja. Zgodba pa najbrž ne bo prav zares končana, ker bo vedno dovolj prostora za dodajanje novih spominov.

Nadia Petauer