Naše poti – Amare droma je prvo nacionalno stičišče vseh Romov, ki živijo v Sloveniji. V enourni oddaji govorimo in plešemo po romsko, spoznavamo romsko kulturno in politično življenje ter stališča do aktualnega dogajanja, predstavljamo uspešne posameznike, pogosto pa se tudi odpravimo po Evropi in svetu ter tako povezujemo ljudi in dogodke z romskimi koreninami. Vsak ponedeljek ob 21.05 na Prvem.

Kje smo Romi 76 let po grozodejstvih v Auschwitzu? Smo storili korak naprej ali ne?

Po svetu in v Sloveniji smo se minulo sredo spomnili žrtev holokavsta – 27. januarja 1945 je namreč Rdeča armada osvobodila nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau. Prireditve ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta so pod naslovom »ŠOA – spominjajmo se« letos večinoma potekale v digitalni obliki. V okviru projekta je Pomurski muzej Murska Sobota na ogled ponudil gostujočo virtualno razstavo Potni listi za življenje.

»V Mariboru smo pri Združenje Epeka v stanovanjskem bloku na Preradovičevi ulici 17 odprli virtualno razstavo Kliči me po imenu fotografinje Jasmine Vidmar. Umetniški projekt se dotika kompleksnih vprašanj stereotipizacije mladih Romov ter posledic za identiteto mladih, ki so na tovrstne načine označeni in obravnavani v širši družbi«, pravi romski aktivist pri Združenju Epeka, Žiga Dobnikar.

Ob mednarodnem dnevu žrtev holokavsta so grozot druge svetovne vojne spomnili tudi v kabinetu zagovornika načela enakosti. V sporočilu za javnost so med drugim zapisali, »da se moramo spominjati kakšno hudo preizkušnjo so ljudje po vsem svetu in tudi naši predniki preživeli v prejšnjem stoletju. Mučne zgodovine ne smemo ponoviti«, je izpostavil zagovornik načela enakosti, Miha Lobnik.

Čeprav se socialne razmere v zadnjih desetletjih načeloma izboljšujejo, je med Romi vseeno še veliko takih, ki sami nimajo dovolj za preživetje, zato jim država pomaga s socialnimi transferji. A velikokrat se zgodi, da upravičenci do socialne pomoči denar trošijo nenamensko.

»Pomurske občine, v katerih živijo Romi, smo lansko jesen sprožile pobudo, da bi zaradi neplačevanja gospodarskih javnih služb oziroma vrtcev in šol, del socialne pomoči namenili prav za to. Za kaj takega bi morali spremeniti zakon o socialnih prejemkih« je izpostavil župan občine Beltinci, Marko Virag.

Vlada je sredi decembra sprejela zakon o finančni razbremenitvi občin. Ta prinaša številne spremembe tudi za občine, v katerih živi romska skupnost. Med 25 občinami na seznamu je tudi Občina Šalovci. Zato smo tokrat smo obiskali omenjeno občino, v kateri živi 27 Romov. Ti živijo v 6 hišah, v 9 skupnih gospodinjstvih, ki so komunalno urejena. Preverili smo s kakšnimi izzivi se srečujejo Romi v omenjeni občini.

Sandi Horvat