Naša sodelavka Tanja Borčič Bernard iz Zagreba o obeleževanju Prešernovega dne na Hrvaškem, pripravah na poletno turistično sezono, "zaprtih" zagrebških restarvacijah, zbiranju mladih in nenavadnih vrtačah v popotresni Banovini.

Tanja Borčič Bernard iz Zagreba o obeleževanju Prešernovega dne na Hrvaškem, pripravah na poletno turistično sezono, zbiranju mladih in nenavadnih vrtačah v popotresni Banovini

Slovenci danes zaznamujemo kulturni praznik. Ta je izjemno pomemben tudi med manjšinami, ki živijo v sosednjih državah, saj je prav spoštovanje maternega jezika ključnega pomena za obstoj manjšin. V Zagrebu letos prireditev zaradi epidemije ne bo.

"Časi so taki, da se vsi izogibamo večjim druženjem, poleg tega je članstvo v slovenskem domu večinoma starejše, govorimo o občutljivi skupini. Bodo pa nekatera druga slovenska društva na Hrvaškem imela prireditve. V Splitu bo virtualna razstava slik in čipk, v Zadru načrtujejo prireditev, slovenski dom iz Karlovca bo v mestni knjižnici odprl razstavo ilustracij, imeli bodo tudi koncert. Prav danes pa je veleposlanik na Hrvaškem objavil, da bodo junija končno postavili doprsni Prešernov kip. Gre za idejo, staro že nekaj let. Kip izdeluje slovenski kipar Metod Frlic, postavljen bo na t. i. aleji pesnikov."

Trenutno stanje, povezano z epidemijo, je sicer na Hrvaškem zelo dobro. Kljub skoraj najbolj liberalnim epidemiološkim ukrepom v Evropi, so številke novo okuženih iz dneva v dan nižje, tako da se danes v šolske klopi vračaju tudi zagrebški srednješolci, poroča Tanja Borčič Bernard. Klubi in gostinski lokali so poleg fitnes centrov skorajda edini, ki so zaprti. Kljub prepovedi in visokim kaznim pa se nekateri lastniki le odločajo za delo na črno. Minuli teden je zagrebška policija izvedla racijo v neki restavraciji, v kateri je bilo na kosilu 34 ljudi. Hrvaška je v teh dneh tudi začela priprave na poletno turistično sezono.

"Država ne skriva svoje namere oziroma želje, da do poletja še izboljša svojo epidemiološko sliko, da bi se na tujih trgih spet reklamirala kot covid varna turistična destinacija."

Nenavadne pojave pa so zaznali na območju Banovine, ki jo je konec decembra prizadel hud potres. Kot posledica so se v zemlji začele pojavljati odprtine, vrtače, ki grozijo nekaterim hišam in vznemirjajo prebivalce. "Geologi jih raziskujejo. Mislim, da ima največja več kot 30 metrov v premeru, vse skupaj jih je zdaj več kot 80."

Andreja Gradišar, Tanja Borčič Bernard