Osnovni elementi šminke so olja, voski in pigmenti. Ana Lazovski, vodja londonskega laboratorija v Burlington Arcade in glavna color maestra, kreira šminke z unikatnimi odtenki. Dela v edinem tovrstnem servisu na svetu, kjer delajo šminke iz osnovnih barv in ne prej namešanih odtenkov. Pri svojem delu uporablja le deset pigmentov, ki so že vnaprej vmešani v bazo (olje in voske). O izdelavi unikatnih šmink in zgodovini tega ličila več v Torkovem kvizu!

Rdeča šminka, simbol upora, neodvisnosti, samozavesti in ženskosti

Šminka po meri

Osnovni elementi šminke so olja, voski in pigmenti. Ana Lazovski, vodja londonskega laboratorija v Burlington Arcade in glavna color maestra, kreira šminke z unikatnimi odtenki. Dela v edinem tovrstnem servisu na svetu, kjer delajo šminke iz osnovnih barv in ne prej namešanih odtenkov. Pri svojem delu uporablja le deset pigmentov, ki so že vnaprej vmešani v bazo (olje in voske).

"Samo tri primarne barve. Se pravi, da delamo čisto tako kot slikarji, ki izhajajo iz primarnih barv. Seveda, s pomočjo bele in črne. Nekaj barv imamo pa namešanih, ki so v osnovi sekundarne, oranžna, vijoličasta in svetlo modra, ki so pa samo neki taki pomočniki, da barvo hitreje dobimo ven. Sicer bi pač dlje časa trajalo, da bi to namešali."

Pigmentno zmes meša na plošči iz kaljene kovine, saj ta ne oksidira. Pravi odtenek išče in meša s kovinsko lopatko.

"Z udarjanjem dveh kovin med seboj se sprošča toplota in zato se voski in maščobe hitreje topijo."

Ko je odtenek zmešan, pigmentno maso stopi. "Utekočinjeno maso se vlije v silikonske modele, ki potujejo v zmrzovalnik na –8 stopinj." Nazadnje zmrzjeno pigmentno zmes vstavijo v t. i. vessel oz. šminkino embalažo, ki omogoča navijanje in odvijanje.

Rdeča šminka kot znamenje upora

Rdeča šminka se je na ameriških ulicah prvič pojavila v začetku 20. stoletja s sufražetkami.

"Marširale so po newyorški ulici mimo pravkar odprtega salona Elizabeth Arden, ki jih je pričakala s svojo ekipo in jim podelila svoje prve rdeče šminke. To je bil neke vrste znak upora. Pa seveda podpore protestnicam."

Tudi kraljica Elizabeta druga si je za svoje kronanje dala ustvariti svoj unikatni odtenek rdeče šminke. Poimenovala ga je Balmoral, opisuje Ana Lazovski.

"Žametna, globoka rdeča. Mešanica venozne in arterialne krvi, ampak z ogromno neke mehkobe in globine."

Če mislite, da ni pravega rdečega odtenka za vas, Ana Lazovski zatrjuje nasprotno: "Odtenkov je nešteto in za vsakogar obstaja rdeča šminka. Pa poskušajmo odmisliti strah, ker to ni nič groznega. Konec koncev je to samo ličilo. Vedno se ga lahko obriše."  

Darja Pograjc