Nagrajenec mednarodnega Medisovega natečaja za spodbujanje in nagrajevanje znanstveno-raziskovalnega dela v klinični medicini in farmaciji je bil tudi revmatolog Rok Ješe, ki na kliničnem oddelku za revmatologijo v Ljubljani uspešno povezuje klinično in raziskovalno delo. Pri bolnikih s sumom na gigantocelični arteritis so uspeli zmanjšati delež oslepelih z dobrih trideset na manj kot 10 odstotkov. Njegova strokovna prizadevanja so prepoznali tudi v mednarodnem okolju. »Tega sem zelo vesel«, je v pogovoru z Aljano Jocif najprej povedal revmatolog dr. Rok Ješe.

Raziskovanje je izziv, ki zahteva čas in odrekanje prostemu času

Rok Ješe, specialist revmatolog, je na letošnjem mednarodnem Medisovem natečaju za spodbujanje in nagrajevanje znanstveno-raziskovalnega dela v klinični medicini in farmaciji skupaj s sedmimi slovenskimi zdravniki z drugih področij dobil prestižno priznanje.

»Ta nagrada mi veliko pomeni, je potrditev dosedanjega dela in spodbuda za nadaljnje raziskovalno delo v revmatologiji.«

Nagrajen znanstveni prispevek je povezan z raziskavo pri bolnikih z gigantoceličnim arteritisom. Z raziskavo je skupaj s sodelavci skušal olajšati in pospešiti diagnosticiranje pri bolnikih s sumom na to bolezen. Posledica zapleta pri tej bolezni je lahko tudi trajna slepota. Pred desetimi leti je tretjina bolnikov izgubila vid, še preden so prišli do specialista, danes ta odstotek uspešno zmanjšujejo. V preteklosti so pri teh bolnikih opravljali biopsijo temporalne arterije. Ultrazvočno diagnosticiranje je hitrejše, za bolnika neboleče, omogoča pregled več delov in večjega števila žil. Uvedli smo tudi standardne meritve.

»Raziskovanje je svojstven izziv, zahteva čas in odrekanje tudi v prostem času. Klinično delo ima prednost, ga pa priključimo raziskovalnemu. Timski duh je zelo pomemben, nadrejeni nas spodbujajo, mlade usmerjajo k raziskavam. Klinični oddelek za revmatologijo je med oddelki, ki imajo znotraj UKC največje število raziskav. »

»Zaradi epidemije in pomanjkanja števila postelj se je klinični oddelek za revmatologijo moral preseliti iz bolnice Petra Držaja. Nekaj zdravnikov je na covidnem oddelku, ena ekipa je v osmem nadstropju UKC, ambulantne preglede opravljamo na dermatološki kliniki, kar je logistično in organizacijsko zahtevno za bolnike in zaposlene,« pojasni revmatolog Rok Ješe.

Aljana Jocif