V tretjem, zadnjem delu miniserije Bližje bližini nadaljujemo zgodbo z vlogo empatije v bližnjih odnosih. Izvedeli bomo, zakaj nekdo, ki je empatičen, še ni nujno dober človek. Lepo je, če znamo biti blizu sebi in sami. A za to, da smo lahko sami, moramo imeti občutek, da nismo. Paradoksno? Seveda nam bo tudi to razložila doktorica Breda Jelen Sobočan, s katero se bomo pomudili še pri partnerskih odnosih in zapustitvi ter možganskih izzivih bližine sodobnega časa, med katere prav gotovo sodi tudi utrujenost zaradi Zooma. Oddajo pripravlja Mojca Delač.

Nevroplastičnost nam bo pomagala premagati ta čuden čas, a le, če bomo ohranili človečnost

V tretjem, zadnjem delu miniserije Bližje bližini se bomo z doktorico Bredo Jelen Sobočan, psihiatrinjo in psihoterapevtko, najprej ustavili pri empatiji.

"Če je nekdo empatičen, ne pomeni, da je dober. Je samo dober bralec notranjega sveta drugega človeka. Dober umetnik, dober psihoterapevt in dober sadist so približno enako empatični ljudje."

Ko torej začnemo raztegovati empatijo na področje topline in dobrote, smo lahko v pasti. Super pa je, če smo brez težav blizu sebi in smo tudi do sebe tankočutni in prijazni. Biti sam je zelo zanimiva kategorija, ki je tudi paradoksna, kar temelji na izkušnjah iz otroštva:

"Ravno ta občutek, da nikoli nisi sam, je neki temeljni kamen za to, da si lahko sam."

A vsi sanjamo o dvojini in partnerski bližini. V naših oddajah smo se že naučili, da se ob duševni bolečini, ko nas nekdo zapusti, ko ljubljenega človeka izgubimo, v možganih odzovejo ista omrežja kot pri fizični.

"To je ena največjih izgub. Ko gremo v bližnji odnos, na to karto stavimo vse."

Tako kot smo se lahko naučili v prvih dveh epizodah, pa tudi tu velja, da je idealni svet bližine, zlitje in dobra ločenost obenem:

"Od enega do drugega nosa je odnos. Biti moramo toliko narazen, da se vidimo."

Kaj pa če sta nosa ločena z ekrani in fizično razdaljo, kot doživljamo v zadnjih mesecih? Potem se lahko pojavi tako imenovana zoom utrujenost. Tudi o tem dr. Breda Jelen Sobočan v prispevku.

Mojca Delač