Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem.

Predstavitev knjige o vitaminih in mineralih, ki jo je izdalo Slovensko farmacevtsko društvo

Slovensko farmacevtsko društvo je avgusta izdalo knjigo z naslovom »Minerali, vitamini in druge izbrane snovi«, ki predstavlja edinstveno monografijo, namenjeno tako strokovni kot tudi laični javnosti. Avtorji so v ospredje postavili človeka, delovanje mineralov in vitaminov nanj, sistematično pa so za vsak vitamin in mineral posebej navedli, koliko ga potrebujemo in kakšna je njegova klinična uporabnost ter vsebnost v različnih vrstah hrane, pojasnjuje eden od urednikov knjige Aleš Obreza s Fakultete za farmacijo.

Knjiga nudi pomembne informacije vsem profilom bralcev, ni omejena samo na strokovno javnost, ampak vsakdo najde nekaj zase. Je vir poglobljenih informacij o virih, potrebah, vlogi v organizmu, posledicah pomanjkanja vitaminov in mineralov. Za laično javnost je vir koristnih informacij o neki tematiki, ki je zlasti v zadnjem času zelo pereča.

V knjigi so med drugim predstavljeni tudi minerali, za katere včasih slišimo, da so esencialni, vendar gre v osnovi za spretno marketinško potezo. Poleg splošnega pregleda vitaminov in mineralov v živilih so avtorji pod drobnogled vzeli tudi pomembnost vpliva tehnoloških postopkov priprave hrane na vsebnost mikrohranil in potencialno nevarnost njihovega dodajanja predelani hrani, s katero lahko hitro zaužijemo prevelike vrednosti posameznih vitaminov in mineralov. Tudi zato avtorji monografije računajo na to, da bo dosegla širok krog tako strokovne kot tudi laične javnosti.

Prvi