Avstrijski parlament bo na izrednem zasedanju razpravljal o ponedeljkovem terorističnem napadu na Dunaju, v katerem so umrle štiri osebe, več je bilo ranjenih. Policija je napadalca, 20-letnega simpatizerja Islamske države, rojenega v Avstriji, sicer pa po rodu
Albanca iz Severne Makedonije, ubila. Miha Lampreht se je z dr. Primožem Šterbencem, velikim poznavalcem islamskega sveta, pogovarjal o razlogih za stopnjevani islamski radikalizem tako v Avstriji kot v Franciji, o morebitnem trku civilizacij in o vprašanjih neposredne varnostne ogroženosti Slovenije zaradi dunajskih dogodkov.

Pogovor z dr. Primožem Šterbencem o razlogih za stopnjevani islamski radikalizem tako v Avstriji kot v Franciji

Avstrijski parlament na izredni seji danes govori o ponedeljkovem terorističnem napadu na Dunaju, v katerem so umrli štirje ljudje, več je bilo ranjenih. Policija je napadalca, 20-letnega privrženca Islamske države, rojenega v Avstriji, sicer pa po rodu Albanca iz Severne Makedonije, ubila.

Le dobro uro vožnje od Dunaja, v kraju Hainfeld, stoji istoimenski grad. Tam je živel tudi prvi veliki avstrijski orientalist, diplomat in prevajalec Tisoč in ene noči in Hafisovega Divana Joseph von Hammer-Purgstall, zgodovinar turškega cesarstva. Od leta 1835, ko je von Hammer-Purgstall podedoval grad, se je tam zbirala druščina tedanjih orientalistov. Zanimivost tega gradu je med drugim v tem, da je verjetno edini, ki je ob sicer baročnem slogu na presenečenje vseh orientalistov ohranil kaligrafiran arabski napis v kamnu, ki je z blagoslovi varoval bivališče in njegove prebivalce; zagotovo pa je, tako Mathias Enard v knjigi Kompas, to edini grad v vsej Evropi, ki je na ta način razkazoval ime vsemogočnega Alaha na svojem vhodu.

O razlogih za stopnjevani islamski radikalizem tako v Avstriji kot v Franciji smo se pogovarjali z dr. Primožem Šterbencem, docentom na Fakulteti za management Univerze na Primorskem.

"Slovenija varnostno ni močno ogrožena, vendar ni izoliran otok. Slovenija je namreč posredno sodelovala v napadih na kalifat, ko so slovenski vojaki urili iraške kurdske borce, pešmerge, ki so se borili proti Islamski državi. Posledično bi se lahko zato tudi kakšen muslimanski migrant radikaliziral in razvil percepcijo vojne med krščanskim in muslimanskim svetom."

Doktor Primož Šterbenc dodaja, da gre pri terminu radikaliziran islam bolj kot za trk civilizacij za posledice dogodkov iz obdobja med letoma 2014 in 2018, ko je koalicija držav pod vodstvom ZDA brutalno uničevala paradržavno obliko Islamske države.

"Velik del arabsko-sunitske populacije Iraka še vedno životari v begunskih taboriščih, politični problemi pa se izražajo skozi religijsko prizmo. Od poldruge milijarde sunitskih muslimanov v svetu lahko samo poldrugi odstotek teh predstavlja potencialne somišljenike radikalizacije in potencialno netivo v t. i. spečih nezakonitih islamskih celicah."

 

 

Miha Lampreht