Lončarjenje sodi med najstarejše domače obrti tako po svetu kot tudi pri nas. Tudi v Prekmurju je predstavljalo eno pomembnejših obrti in domačih dejavnosti. Lončarji so glino izkopavali iz bližnje okolice in si jo doma pripravili za uporabo na lončarskem vretenu. Po oblikovanju so izdelke previdno sušili, nato je sledilo žganje v stari kopasti peči. Žganje črne lončevine je bilo še posebej značilno za Filovce, kjer danes stoji edina lončarska vas v državi. Muzej na prostem predstavljata dva kulturna spomenika. Obiskala ga je tudi ekipa Prvega programa ter preverila, zakaj so glineni izdelki iz Filovcev črne barve ter kako lončarska delavnica Bojnec še vedno ohranja lončarsko obrt pri življenju.

Keramika iz Filovcev je zelo navdušila tudi arhitekta Jožeta Plečnika

Lončarjenje sodi med najstarejše domače obrti tako po svetu kot tudi pri nas. Tudi v Prekmurju je predstavljalo eno pomembnejših obrti in domačih dejavnosti. Lončarji so glino izkopavali iz bližnje okolice in si jo doma pripravili za uporabo na lončarskem vretenu. Po oblikovanju so izdelke previdno sušili, nato je sledilo žganje v stari kopasti peči. Žganje črne lončevine je bilo še posebej značilno za Filovce, kjer danes stoji edina lončarska vas v državi. Muzej na prostem predstavljata dva kulturna spomenika. Obiskala ga je tudi ekipa Prvega programa ter preverila, zakaj so glineni izdelki iz Filovcev črne barve ter kako lončarska delavnica Bojnec še vedno ohranja lončarsko obrt pri življenju. Grega Bojnec eden izmed lastnikov Lončarske vasi Filovci tudi sam veliko lončari:

"Za vreteno sedem še kakšen dan ali dva v tednu. Pri tem delu potrebuješ veliko vztrajnosti, hkrati moraš biti umirjen in imeti nekaj umetnika v sebi. Na začetku, ko sem se še učil in spoznaval samo obrt, sem potreboval veliko časa, da mi je kaj uspelo. Če vztrajaš, počasi dobivaš občutek in vidiš, kako se sama glina obnaša na vretenu. Sčasoma nastajajo vedno boljši izdelki."

 

Marko Rozman