naPOTki

"Gnezdo sredi gora"

Občina Luče: vas Luče že večkrat prejela naziv najlepše urejenega kraja v Sloveniji

L1
Luče
foto: Prvi

Skrb za tradicijo in ohranjanje okusov. Tako bi lahko opisali občino Luče, ki poleg istoimenske vasi obsega tudi zaselke: Krnica, Podvolovljek, Podveža, Raduha, Strmec in Konjski Vrh. Med naravnimi znamenitostmi občine je najbolj obiskana in znana Snežna jama, v naPOTkih tokrat namerno izpuščena, saj v ospredje postavljamo druge lokalne posebnosti. Denimo Vas pozabljenih poklicev. Gre za nekakšno etno vasico, ki predstavlja življenje v Lučah nekoč, pred 1. svetovno vojno:

"To je način, da osveščamo ljudi. Marsikaj smo že pozabili in to ni prav, ker bomo tako izgubili pomembno dediščino."
- Ana Kaker, etnologinja

V lesenih hiškah so predstavljeni poklici, ki so nekoč za kraj pomenili preživetje: mlinar, čevljar, lesar, krojač, ipd. Med lokalnimi prebivalci je izrazito prisotna skrb za ohranjanje tradicije. Lučani so bili nekdaj sicer znani kot odlični gozdarji, danes pa ima vas znanega izdelovalca unikatnih izdelkov iz lesa.

"Raje imam les z napako, tam je struktura bolj pestra in se spreminja. To, kar delam že dvajset let, sploh ne vem, kako bi definiral. Enim je všeč, izdelke tudi kupijo, tako da najbrž delam nekaj prav."
- Jože Strmčnik

V okoliških gozdovih raste večinoma smreka, tudi macesen in jelka. In mimogrede, ob planinski poti na Rogatec, raste tudi več kot 250 let stara Riharjeva jelka. Z obsegom 560 centimetrov je to najdebelejši izmerjeni iglavec na tem območju. Polovica površine občine je del območja Nature 2000.

Luče so od leta 2019 tudi del mednarodne mreže Gorniških vasi, ki povezuje alpske turistične kraje, predane spoštovanju gorniške tradicije in trajnostnemu razvoju turizma.