V Lokalni čas se nam je tokrat iz mariborskega studija oglasil Stane Kocutar, najprej smo preverili, ali je Pohorje že kaj zasneženo, beseda pa je seveda nanesla tudi na (ne)obete smučarske sezone. Spomnili smo se na nedavni praznik, Dan Rudolfa Maistra, pa tudi na 220 letnico rojstva dveh pomembnih Slovencev, ki sta bila rojena le teden dni narazen. 26. 11. 1800 se je rodil Anton Martin Slomšek, sedem dni pozneje pa France Prešeren. Izbrskali smo tudi spomine Alojza Rebule na povezanost obeh sodobnikov.

Tokrat o znamenitih Slovencih, ki zaznamujejo pozno novembrski čas

V tokratno epizodo Lokalnega časa se nam je iz mariborskega studija oglasil Stane Kocutar. Času primerno smo se najrej ustavili pri zasneženosti Pohorja in (ne)obetih smučarske sezone.

Teden smo začeli s praznikom, Dnevom Rudolfa Maistra.

Po tistem, ko se je leta 1985 na Zavrhu nad Lenartom v Slovenskih goricah začelo »Završko Maistrovo gibanje« so se leta 1986  tam začele redne letne prireditve, posvečene spominu na generala Rudolfa Maistra, ki je v ta slovenskogoriški kraj v svojih zadnjih letih pogosto prihajal na počitnice. Tukaj je nastala tudi Maistrova pesem Završki fantje, za ohranjanje spomina na osvoboditelja Maribora in slovenske severne meje pa so zaslužni domačini, ki so že leta 1961 ustanovili Turistično društvo Rudolf Maister Vojanov, pobudnik prireditev pa je bil sodelavec mariborskega Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine profesor Aleš Arih.

26. november zaznamuje tudi 220 let od rojstva Antona Martina Slomška. Natanko teden dni pozneje pa se je rodil dr. France Prešeren. Sta se poznala in tudi kaj napisala en (o) drugemu? Tudi o tem lahko več slišite v posnetku!

Mojca Delač, Prvi, Stane Kocutar