"Bojijo se, da se bo srčni infarkt ponovil." V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec izvajajo program spolne rehabilitacije po srčnem infarktu

Med spolnim odnosom se poveča dihalni volumen, zviša se krvni tlak, utrip srca naraste tudi do 180 udarcev na minuto. To so podatki, ki številnim bolnicam in bolnikom po prebolelem srčnem infarktu povzročajo tesnobo in strah. Bojijo se, da se bo srčni infarkt ponovil. Vendar pa študije kažejo, pomirja internistka, specialistka spolne medicine Frosina Krstanoska iz Splošne bolnišnice v Slovenj Gradcu, da je prepričanje, da ponovna spolna aktivnost sproži srčni infarkt, napačno.

Zadovoljujoča spolnost je del življenja, poudarja doktorica Krstanoska. V Bolnišnici v Slovenj Gradcu že dobro leto teče program rehabilitacije po srčnem infarktu, del katerega so tudi predavanja o spolni rehabilitaciji. Kdaj po infarktu naj moški ali ženska ponovno začneta s spolnimi odnosi? Ali so zdravila za erekcijo, kot na primer viagra, še priporočljiva? Kaj po prebolelem srčnem infarktu v povezavi s spolnostjo skrbi ženske? V Sloveniji doživi srčni infarkt vsako leto približno 5.000 moških in žensk. Okrevanje po infarktu je običajno dolgotrajno, poleg fizične zahteva svoj čas tudi spolna rehabilitacija.

Iztok Konc