Po zagotovilih Evropske organizacije za varno hrano in naše stroke se novi koronavirus ne prenaša prek živil. "Koronavirusi za preživetje potrebujejo živega gostitelja, se pravi žival ali človeka, in v hrani ne morejo uspevati," je za Radio Slovenija pojasnil Pavel Pollak iz NIJZ-ja. Kritična točka za prenos okužbe so lahko stiki v čakalnih vrstah, ki nastajajo pred trgovinami s hrano ali na tržnicah.

Priporočila za varen nakup so sicer že znana. Razkuževanje rok na vhodu in izhodu, nakup opravimo s seznamom, da skrajšamo čas v trgovini, pojdimo v trgovino, kjer poznamo razporeditev blaga po policah, izogibajmo se koncentraciji ljudi pred določenimi policami in se npr. po kruh, vrnimo, ko tam ni vrste.

"Izdelkov po nepotrebnem ne prijemamo. Tudi ko prijemamo razne predmete, pazimo, se ne dotikamo obraza, zlasti ne oči, ust, nosu, preden si ne umijemo rok," ob tem opominja Pollak. Potencialno lahko koronavirus pride tudi na embalažo živil, kjer se zadrži na suhih površinah in aktivira v nekaj urah do nekaj dneh. "Zato je pa pomembno, da tudi površine pozneje očistimo," dodaja Pollak.

A mnogo prej se bomo okužili v množici ljudi kot pa s konzervo. Na kmetijskem ministrstvu spet poudarjajo da, hrane v času epidemije ne primanjkuje, zato kopičenje zalog ni potrebno. Lahko pa opravimo nakup za tiste, ki spadajo v ranljivo skupino ali nakupujemo prek spleta oz. z dostavo. Tudi bencinske črpalke, ki ostajajo ves čas odprte, so lahko potencialno žarišče širjenja okužb, če ne upoštevamo varnostnih ukrepov. Več Jernejka Drolec.

Novi koronavirus se po ugotovitvah stroke sicer ne prenaša s hrano, kritična točka za njegov prenos so predvsem stiki med ljudmi pred blagajno

Ker se bodo tudi trgovine s hrano ta konec tedna zaradi praznikov zaprle, je pričakovati nekoliko večji obisk supermarketov. Povečana koncentracija medosebnih stikov v teh epidemičnih časih, pa čeprav pri najbolj nujnih opravkih, pomeni morebitno tveganje za prenos okužb z novim koronavirusom. Da bi zmanjšali tveganje, nakup opravimo premišljeno, čim hitreje in takrat, ko je obleganje manjše. Strokovnjak mag. Pavel Pollak iz NIJZ priporoča varen nakup hrane in pravilno rokovanje s hrano.

Po zagotovilih Evropske organizacije za varno hrano in naše stroke se novi koronavirus ne prenaša z živili. Pavel Pollak iz NIJZ poudarja, da so kritična točka za prenos okužbe  lahko stiki v čakalnih vrstah, ki nastajajo pred trgovinami s hrano ali na tržnicah.

"Koronavirusi za preživetje potrebujejo živega gostitelja, se pravi žival ali človeka, in v hrani ne morejo uspevati."

Priporočila za varen nakup so sicer že znana. Razkuževanje rok na vhodu in ob izhodu, nakup opravimo s seznamom, da skrajšamo čas v trgovini, pojdimo v trgovino, kjer poznamo razporeditev blaga po policah, izogibajmo se koncentraciji ljudi pred določenimi policami in se npr. po kruh vrnimo, ko tam ni vrste. Pavel Pollak dodaja:

"Izdelkov po nepotrebnem ne prijemamo. Tudi ko prijemamo razne predmete, pazimo, da se ne dotikamo obraza, zlasti ne oči, ust, nosu, preden si ne umijemo rok."

A veliko prej se bomo okužili v množici ljudi kot pa s konzervo. Na kmetijskem ministrstvu spet poudarjajo, da hrane med epidemijo ne primanjkuje, zato kopičenje zalog ni potrebno. Lahko pa opravimo nakup za tiste, ki spadajo v ranljivo skupino ali nakupujemo prek spleta oz. z dostavo. Tudi bencinske črpalke, ki ostajajo ves čas odprte, so lahko morebitno žarišče širjenja okužb, če ne upoštevamo varnostnih ukrepov.

Jernejka Drolec