Živa Trček se je v tokratnem lokalnem času poglobila v stanovanjsko problematiko v Ljubljani. Projekt stanovanje je zaradi visokih cen za številne še vedno neuresničljiv.

"Projekt stanovanje" zaradi visokih cen za številne neuresničljiv

Živa Trček se je v tokratnem lokalnem času poglobila v stanovanjsko problematiko v Ljubljani. Cene nepremičnin so zelo visoke, nakup stanovanja pa za številne neuresničljiv projekt. Mnogi so prisiljeni v tržne najemnine, občina pa z neprofitnimi stanovanji niti približno ne zmore zadostiti vsem potrebam.

Po podatkih statističnega urada so se cene stanovanjskih nepremičnin v 2.četrtletju letos v primerjavi s prejšnjim zvišale, čeprav je bilo prodaj v tem času manj.

Poglejmo nekaj primerov: za okoli 20 kvadratnih metrov veliko garsonjero v središču Ljubljane, ki ne potrebuje večje prenove, je postavljena cena od 125 tisoč evrov navzgor. Za adaptirano 2-sobno stanovanje, velikosti od 40 do 50 kvadratnih metrov, pa cena okoli 260 tisoč evrov.

Tudi na obrobju Ljubljane oziroma v primestnih občinah so cene visoke;  priljubljen je recimo Brod, primer:  2-sobno stanovanje v pritličju z uporabno površino 62 kvadratnih metrov oglašujejo za 258 tisoč evrov. Na Igu novejše 2-sobno stanovanje z okoli 60 kvadratnih metrov površine ponujajo za 180 tisočakov. Še veliko dražje pa so nekatere lokacij na Škofljici; na Lavrici recimo 2-sobna ali 2,5-sobna 10 let stara stanovanja z garažo ponujajo za več kot 230 tisoč evrov.

Ljubljanska občina pravi, da se trudi čim več ljudem omogočiti dostop do stanovanja, a potreb preprosto ne dohaja, in jih tudi ne bo brez pomoči države. Direktor ljubljanskega stanovanjskega sklada Sašo Rink poudarja, da ima občina v gradnji ali v različnih fazah projektiranja okoli 1500 stanovanjskih enot, potreb pa je po njenih ocenah v Ljubljani po okoli 4 tisoč stanovanjih.

Poseben primer pa so tako imenovana elitna, luksuzna ali nadstandardna stanovanja oziroma stanovanja za zahtevnejše kupce, kot jih radi oglašujejo. Ponudbe teh v Ljubljani ne manjka, cene pa od okoli 400 tisoč navzgor, tudi do krepko več kot milijon evrov.

Mojca Delač, Živa Trček