Po oceni Instituta Jožefa Stefana je kužnih 60 tisoč prebivalcev - kar predstavlja 3 odstotke prebivalstva. Verjetnost, da srečate in ste s stikom z nekom, ki je kužen je zelo velika.

Po oceni Instituta Jožefa Stefana je kužnih 60 tisoč prebivalcev, to pomeni tri odstotke prebivalstva. Verjetnost, da srečate nekoga, ki je kužen, ali ste v stiku z nekom, ki je kužen, je zelo velika.

Na Institutu Jožefa Stefana sklepajo, da je kužen vsak 30. državljan. Virus se širi z direktnim prehodom iz človeka na človeka. Glede na dnevno število okuženih to pomeni, da je bilo stikov zelo veliko. Težko bi jasno povedali, kje se je zalomilo? Fizik Leon Cizelj:

"Najbolj verjetno je, da je šlo za nekaj superprenašalcev. Ljudje, ki so stike omejili, so ostali relativno zdravi, nekateri, ki pa tega niso storili, so okužili veliko ljudi."

Virus je prvi obrambni zid ukrepov, sprejetih devetega oktobra, prebil, kot da ga ne bi bilo. Pri tem je bilo ključno, da je nehala delovati epidemiološka služba, ki se je ukvarjala s stiki okuženih. Sledili so ukrepi, sprejeti 16. oktobra, ko se je država razdelila po regijah. Če so bili ti ukrepi uspešni, bo vrh viden v začetku novembra, ko bo v bolnišnicah zasedenih 630 postelj. Zato nasvet – ravnajte tako, kot da so vsi okoli vas okuženi.

"V tem hipu je odlična taktika, da se izogibate vsem stikom, razen tistim, ki so v skupnem gospodinjstvu."

Glede sprejetih ukrepov pa – te je treba podaljševati toliko časa, dokler se ne bo začelo zmanjševati število okuženih.

Urška Valjavec