Iz Carigrada se oglaša naša dopisnica Karmen Švegl.

Karmen Švegl o odzivih na ameriške volitve na Bližnjem vzhodu, želji mladih Arabcev, da zapustijo svoje države, in epidemiji

Skoraj polovica arabske mladine si želi zapustiti svojo domovino in se v želji po boljšem življenju odpraviti po migrantski poti, večinoma proti Evropi, kaže raziskava, ki je vključila okoli 4 tisoč mladih od 18 do 24 let iz 17 različnih arabskih držav. V povprečju štirje od desetih vprašanih verjamejo, da v domovini nimajo perspektive, pravi naša dopisnica Karmen Švegl:

"To niti ni tako čudno, saj so razmere  slabe. Ljudje ne vidijo, da imajo prihodnost, pandemija je to še poslabšala. Kar 77 % mladih si želi, da bi lahko živeli v tujini, kjer bi lahko sebi in svojim otrokom ponudili več perspektive. Najbolj negativni so bili mladi v Tuniziji in v Libanonu - tam kar 91 %."

"Mladi izjemno težko pridejo do službe brez vez in poznanstev, menijo, da je korupcija v državi neznosna. Zaradi pomanjkanja demokracije ne verjamejo niti v proteste in to, da bi lahko kdaj prišlo do sprememb."

"Zato se odpravljajo na nevarno pot proti Evropi. Želja po boljšem življenju je tako velika, da žene preko puščav, bojišč, morskih valov."

Tudi na Bližnjem vzhodu se epidemija ne umirja. So pa v Združenih arabskih emiratih s cepivom s kitajske cepili že okoli 1 % prebivalstva. Zelo pozorno so voditelji držav na Bližnjem vzhodu zadnje dni spremljali tudi razplet ameriških predsedniških volitev. Spremembe v politiki si obeta predvsem Iran, ki ga je Trump s sankcijami skorajda spravil na kolena, pravi Šveglova.

Andreja Gradišar, Karmen Švegl