Se spomnite kakšne besede, ki vam je v otroštvu delala težave in je nikakor niste znali izgovoriti? Tokrat o prvih "kiksih," ki jih delamo v obdobju, ko se šele učimo govoriti.

Razvoj govora v prvih letih življenja

Kot pove specialna pedagoginja, logopedinja in avtorica knjige Liba laca lak Simona Levc iz Slovenj Gradca, se razvoj govora intenzivno razvija do petega leta starosti, nato počasneje do devetega, izpolnjuje pa se vse življenje. Največja prelomnica v prvih mesecih je prva prava beseda, okrog drugega leta pa smo že sposobni oblikovati besede v kratke stavke. Pravil tvorjenja še nismo vešči, tudi nekateri glasovi, kot sta R in L, sičniki in šumniki nam lahko delajo težave.

"Nekdo namesto riba reče bila, ker še ne zmore reči tovornjak, reče jaki, ali namesto bager bagi. Tukaj lahko pridemo do zanimivih izpeljank."

Tako kot smo v prvih nekaj letih učenja govora vsi delali takšne razumljive napake, se verjetno vsak od nas še spomni tudi kakšne zapletene besede, ki mu kot otroku nikakor ni šla z jezika.

"Recimo lapolitanke namesto napolitanke. Vsak od nas se spomni kakšne besede, ki jo je dolgo napačno izgovarjal. Gre za posamezne besede, ki jih kot otrok še ne zmoremo pravilno izgovoriti, se jih napačno naučimo in jih tako potem še nekaj časa izgovarjamo. So smešne in zanimive, ne pa moteče, ker so posamezne."

Nataša Rašl