S športom povezanim vsebinam, ki ste jih lahko ob današnjem prazniku športa že in še boste slišali na naših valovih, dodajamo tudi rubriko Veste, kaj jeste. Magistrica inženirka prehrane Katarina Katanec, ki se ukvarja tudi s svetovanjem profesionalnim športnikom, bo v nadaljevanju govorila predvsem o prehrani rekreativnih športnikov. Kdaj je zaradi ukvarjanja s športom treba spremeniti jedilnik in kako to storiti, pa sta glavni vprašanji, ki ju je zastavila Andreja Gradišar.

O prehrani predvsem rekreativnih športnikov z magistrico inženirko prehrane Katarino Katanec

Če so naši treningi visoko intenzivni, zahtevni, pogosti, potem je potrebno spremeniti prehrano, sicer se le držimo smernic zdravega prehranjevanja, uvodoma poudarja Katarina Katanec, mag. inž. prehrane. Pomembno je, da smo pozorni na primeren vnos beljakovin in ogljikovih hidratov, pa tudi tekočin, ki jih izgubimo med aktivnostjo.

"Če imamo trening zjutraj, bi svetovala, da se najprej nekaj poje. Je pa to znova odvisno do intenzivnosti vadbe. Če bo to lahek in ne predolg tek ter če smo imeli zvečer pozen obrok, ni slabo, če gremo teč brez obroka. Če smo pa že več kot 12 ur brez hrane, pa je nujno prej nekaj zaužiti."

Če treniramo popoldan ali zvečer, je priporočljivo, da jemo uro ali dve prej:

"Velikokrat se zgodi, da nekaj pojemo in mislimo, da gremo lahko čez 15 minut teč ali nekaj delat, pa potem ugotovimo, da ni najlažje. Sama kvaliteta vadbe je potem definitivno slabša."

Po vadbi zaužijmo vsaj nekaj ogljikovih hidratov in kvalitetnih beljakovin, da se zapolnijo zaloge glikogena in da se naše telo dobro regenerira. Primerna za to so jajca s kosom kruha, ovseni kosmiči, kos kruha in na njem kakšen bolj beljakovinski npr. čičerikin namaz.

Andreja Gradišar