Dopisnica Špela Lenardič o dogajanju v Furlaniji-Julijski krajini.

Špela Lenardič o pomenu izida referenduma o zmanjšanju italijanskega parlamenta za slovenske zamejce, trgatvi, vnovičnemu odprtju gledališča in bližajoči se Barcolani

V petek je Slovensko stalno gledališče v Trstu znova odprlo svoja vrata, ki jih je zaradi koronavirusa zaprlo spomladi. Gledalci so si lahko ogledali koprodukcijo Stoletje mjuzikla. V gledališču so veseli, da se je nova sezona začela in da so se gledalci vrnili v dvorano, pa čeprav so pravila, ki jih morajo spoštovati, stroga, pravi naša dopisnica iz Furlanije-Julijske krajine Špela Lenardič.

"Na vhodu vsem najprej merijo temperaturo, rezervacija je obvezna, garderobe ni, v dvorani pa je na voljo zgolj polovica sedežev. Gledalci morajo maske nositi tudi med predstavo. Dosledno upoštevanje vseh varstvenih ukrepov bo gledališču povzročilo visoke stroške. Že samo dejstvo, da bodo letos vse predstave odigrane v veliki dvorani, v preteklih sezonah so jo uporabili le za dve ali tri predstave, stroške pošteno poviša."

Zamejski kmetje so v preteklih dneh proslavili 70-letnico Kmečke zveze. Ob jubileju so od mariborske občine v dar prejeli sev najstarejše trte na svetu. Trto prijateljstva, kot so jo poimenovali, so posadili na dvorišču doma Prosekarja. Sicer pa je trgatev v polnem teku oziroma že izteku.

Na najbolj sončnih legah so s trganjem že zaključili, drugod bodo pobirali še vse do konca meseca. Odvisno od sorte in načina pridelave. Vinogradnikov in vinarjev je med Slovenci v Italiji res veliko in to tudi takih, ki svoja vina uspešno prodajajo po vsem svetu.

Andreja Gradišar