Na prijavni točki Spletno oko so zabeležili porast prijav vsebin, ki naj bi prikazovale posnetke spolnih zlorab. Ugotovili so, da se je povečal delež posnetkov, na katerih so žrtve najmlajši otroci, in da je narasel delež posnetkov, ki prikazujejo hujše oblike spolnih zlorab. Storilci z žrtvami navežejo stik prek klepetalnic v spletnih igrah, družbenih omrežij, SMS sporočil ali elektronske pošte. Predstavljajo se kot njihovi sovrstniki in so izjemno manipulativni, poroča Urška Valjavec. Ker je odgovornost, da zavarujejo svoje otroke predvsem na starših, je Darja Pograjc za nasvet o tem, kako se o nevarnostih na spletu pravi čas pogovoriti z otroki, vprašala psihoterapevta Petra Topića.

Na prijavni točki Spletno oko so opazili porast prijav vsebin, ki naj bi prikazovale posnetke spolnih zlorab

Storilci z žrtvami navežejo stik prek klepetalnic v spletnih igrah, družbenih omrežij, SMS-ov ali elektronske pošte. Predstavijo se kot njihovi sovrstniki in so izjemno manipulativni.

"Skrb vzbujajoče je dejstvo, da mladoletnice in mladoletniki potrebujejo zelo malo časa, da popolnemu neznancu prek interneta pošljejo svoje fotografije, na katerih so razvidni njihovi intimni deli." – Robert Tekavec z Generalne policijske uprave

Posledice so lahko za otoke hude; vodijo v samopoškodovanje in celo v samomore. Ker je odgovornost, da zavarujejo svoje otroke, predvsem na starših, psihoterapevt Peter Topić razloži: "Omejevanje digitalne tehnologije je zelo smiselno. Kdaj začeti postavljati meje? Takoj!" Kdaj in kako sploh začeti pogovor o spolnosti, pa tudi splošnih nevarnostih na spletu?

"Po mojih izkušnjah se veliko ljudi, odraslih, ne pogovarja med seboj o spolnosti. Potem je pa to še večji izziv, ko se je treba pogovoriti z otrokom. Praksa kaže, da so mladostniki zelo hvaležni, če si mi vzamemo toliko časa, da se z njimi pogovorimo, ker imajo svoje dvome in stiske."

"Otroku povejte, da internet ni nevtralno okolje, da se ljudje pretvarjajo in niso iskreni, tako kot so starši. Otroci so seveda naivni, tako da je to treba znova in znova poudarjati."

Darja Pograjc, Urška Valjavec