Aktualna tema

Novi genovski viadukt so zgradili v rekordnem času

Viadukt Morandi se je porušil 14. avgusta 2018 med hudo nevihto

Viadukt1
A general view shows the final section of Genoa's new bridge being installed into place, completing the rebuilding of the structure almost two years after the Morandi bridge collapsed killing 43 people in Genoa, Italy, April 28, 2020. REUTERS/Massimo Pinca
foto: Reuters

Oči tamkajšnje javnosti so danes uprte v Genovo, največje pristaniško mesto v državi, ki ga je 14. avgusta leta 2018 doletela huda tragedija: sredi opoldanske nevihte so popustili nosilci visečega dela viadukta na predmestni avtocesti, ki mesto povezuje s Francijo, in v strugo hudournika Polcévera je zgrmelo dvesto metrov cestišča. V nesreči je izgubilo življenje 43 ljudi, Genova pa se je s svojim gospodarstvom vred znašla na kolenih. Slabi dve leti pozneje v mestu ob Ligurskem morju nocoj odpirajo nov viadukt.

Zgodbi genovskega viadukta sledi naš rimski dopisnik Janko Petrovec, ki se je na njegovih ruševinah dan pred velikim šmarnom pred dvema letoma znašel le par ur po nesreči.

Povsem jasno je, da je bil poglaviten razlog za nesrečo podcenjevanje dotrajanosti viadukta, ki ga je v šestdesetih letih projektiral takrat znani arhitekt Morandi. Še več: nekateri so osumljeni umora iz malomarnosti, drugi pa oviranja preiskave razlogov za tragedijo, v kateri je  življenje izgubilo 43 ljudi.