Gospodarska združenja so že pred časom začela opozarjati na dejavnike, ki lahko dvignejo slovensko produktivnost. Slovenija je lani zabeležila okrog 46 tisoč 700 evrov dodane vrednosti na zaposlenega, Avstrija okrog 80 tisoč. Naša država je na račun višje stopnje zaposlenosti v zadnjih letih zmanjšala vrzel do povprečja Evropske unije po bruto domačem proizvodu, vrzel v produktivnosti pa kar vztraja ali se povečuje. To, drugače povedano, pomeni, da izdelke prodamo slabše kot Avstrijci in Nemci. Zakaj? Kako to popraviti? Na gospodarskem ministrstvu so prejeli akcijski načrt za višjo rast produktivnosti. Med avtorji je tudi Polona Domadenik, z njo se je pogovarjala Maja Derčar.

Kako dvigniti slovensko produktivnost? Pripravljen je akcijski načrt. Njegovo izvajanje pa je povsem druga zgodba.

Nočemo delati več, pač pa bolje in tudi bolje živeti.  A kako dvigniti slovensko produktivnost? Gospodarska združenja so že pred časom začela opozarjati na dejavnike, ki lahko dvignejo slovensko produktivnost. Slovenija je lani zabeležila okrog 46 tisoč 700 evrov dodane vrednosti na zaposlenega, Avstrija okrog 80 tisoč. Naša država je na račun višje stopnje zaposlenosti v zadnjih letih zmanjšala vrzel do povprečja Evropske unije po bruto domačem proizvodu, vrzel v produktivnosti pa kar vztraja ali se povečuje. To, drugače povedano, pomeni, da izdelke prodamo slabše kot Avstrijci in Nemci. Zakaj? Kako to popraviti? Na gospodarskem ministrstvu so prejeli akcijski načrt za višjo rast produktivnosti. Med avtorji je tudi Polona Domadenik:

"Gospodarstvo in vlade niso izkoristili predkoronske konjunkture, Slovenija v primerjavi z EU nazaduje po deležu visokotehnološkega izvoza. "

"Odgovornost vodstev podjetij je, da organizirajo procese dela in skrbijo za izobraževanja zaposlenih. "

"Med mehkimi dejavniki produktivnosti je nujno izboljšati korporativno upravljanje ne samo javnih, tudi zasebnih podjetij, skrajšati prehod s študija na delo in uvesti dualni izobraževalni sistem, na kar gospodarstvo dolgo časa opozarja. Slovenija ima tudi težave z meritokracijo. "

In država? Kaj naj izboljša vlada, v kaj naj vloži denar, zlasti prihajajoči iz Evrope? Recept je jasen: energetika, cestna infrastruktura, zdravstvo, izobraževanje, znanje – v tem smislu je treba še veliko vložiti v raziskovalno infrastrukturo.

 

 

Maja Derčar